Trump još nije otkrio karte kako će SAD reagirati prema Kubi nakon smrti diktatora Castra

U Točki na tjedan smrt kubanskog vođe Fidela Castra i posljedice na odnose SAD-a i Kube komentirali su Božo Kovačević, bivši ministar i veleposlanik, te novinar Jutarnjeg lista Vlado Vurušić.

Kovačević kaže da novoizabrani američki predsjednik Donald Trump u svojim dosadašnjim izjavama nije otkrio kakva će biti njegova politika prema Kubi.

“Ako Trump bude zaoštravao odnose prema Kubi, i ne bude pomirljiv, vrlo je vjerojatno da će ostati neki oblik Castrovog režima. Ako SAD nastavi pomirljivu politiku, doći će na Kubi do ubrzanih promjena”, ocjenjuje Kovačević.

Na pitanje što misli hoće li Trump krenuti sa zaoštravanjem odnosa, odgovorio je: “Ako se bude ponašao racionalno, ići će na zatopljavanje odnosa, ali za sada nema naznaka da će se tako ponašati. Doseljenici porijeklom s Kube na predsjedničkim izborima podržali su Trumpa, i to je promijenilo odnos snaga republikanaca i demokrata na Floridi i donijelo mu pobjedu u toj saveznoj državi, pa se može dogoditi da upadne u zamku u koju je bio upao Kennedy, koji im je obećao intervenciju na Kubi, a što nije mogao provesti. Njegovo se ubojstvo djelomično objašnjava obračunom mafije, a dijelom je povezano s kubanskim migrantima.”

Vurušić jer također mišljenja da se iz dosadašnjih Trumpovih nastupa ne može zaključiti kakav će biti odnos prema Kubi.

“Ne znamo kakva će biti Trumpova politika, to će ovisiti i o ljudima koji će biti državni tajnici, a zasad se spominju republikanski ‘jastrebovi’. Kako će se taj izbor odraziti na Kubu, vidjet ćemo. Pretpostavlja se da je kubanska zajednica bila za Trumpa, pogotovo na Floridi. Trump će im morati izaći u susret u smislu otvaranja Kube, kako bi se oni mogli tamo vratiti i ulagati”, kaže Vurušić.

Kovačević je komentirao moguće poboljšanje odnosa između SAD-a i Rusije, u kontekstu simpatija Trumpa prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

“Priznavanje statuta velike sile Rusije, znači da bi Putin uspio, jer njegova vanjskopolitička doktrina počiva na stavu da svijet ne može biti unipolaran odnosno da u svijetu ne može postojati jedna sila koja će dominirati nad drugima”, kazao je Kovačević.

Facebook Komentari