20.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO Tomislav Nikolić otkrio karte, ovo su dva uvjeta koja Srbija nikad...

VIDEO Tomislav Nikolić otkrio karte, ovo su dva uvjeta koja Srbija nikad neće ispuniti za ulazak u EU

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je u intervjuu za Al Jazeeru English kazao da Srbija želi postati članicom Europske unije, ali postoje dva uvjeta koja ne može ispuniti – da prizna nezavisnost Kosova i da bude u svađi sa zemljama s kojima je EU u svađi, prije svega s Rusijom.

“Prije 16 godina Srbija je počela put prema članstvu u EU, živimo u jedinstvu i s Istokom i sa Zapadom – želimo postati članicom Unije i u tom smislu može se reći da surađujemo više sa Zapadom”, kazao je Nikolić u emisiji Recite Al Jazeeri.

Na upit da komentira navode Balkanske istraživačke mreže da je našla dokaze o kanalu preko kojeg oružje s Balkana ide direktno na arapski poluotok i zemlje koje graniče sa Sirijom, te da to oružje završava u rukama ISIL-a, Nikolić je kazao da Srbija proizvodi lako oružje i da ga izvozi, ali da sve to promatra UN.

Srbija nikada u NATO-u

Nikolić objašnjava da Srbija ima veliko prijateljstvo i s Istokom – bliske odnose, historijske, religiozne, jezične veze sa Rusijom, a na pitanje zašto, paralelno s članstvom u EU-u, Srbija ne želi u NATO, o on tvrdi kako je to posve druga priča.

“Bili smo napadnuti i bombardirani od NATO-a 1999. godine bez razloga. To je imalo ogromne posljedice, ne samo na našu ekonomiju, već i na stajalište naših građana prema NATO-u. Uvjeren sam da govorim u ime većine građana kada kažem da Srbija nikada neće biti u NATO-u”, poručio je Nikolić.

Nikolić tvrdi da Srbija više nikada ne namjerava ratovati.

“Ako je NATO obrambeni savez, ne trebamo biti članica NATO-a jer Srbiju niko neće napasti. Okruženi smo članicama NATO-a i nemamo namjeru ikada više ratovati”, rekao je.

Nikolić je kazao kako sebe ne može niti zamisliti kao predsjednika države koja bi se u prikrivenom sukobu svrstala na bilo koju stranu.

Najnovije

Još iz rubrike