Idemo dalje s inspekcijama ne da nekome utjerujemo strah u kosti, nego samo radimo svoj posao

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u HRT-ovoj emisiji “Plodovi zemlje” govorio je o uvozu hrane, poljoprivrednoj politici, isplati potpora i mjerama ruralnog razvoja.

Zbog nekvalitetnog uvoza mnogi se hrvatski proizvodi ne mogu prodati na tržištu. Nažalost, uvijek je tu problem, ne toliko u konkurentoj ili nekonkurentnoj proizvodnji, a ja smatram da je ona konkurentna bez obzira na sve, već je stvar u neuređenom tržištu. Da je tržište neuređeno vidimo iz situacija posljednjih dana, rekao je ministar poljoprivrede Tolušić.

Inspekcije su utvrdile meso koje nije zdravstveno ispravno, ali će se i dalje kontrolirati, rekao je ministar poljoprivrede. Mi i dalje idemo s inspekcijama i to ne da nekome utjerujemo strah u kosti nego samo radimo svoj posao. Želimo postići da hrvatski građani jedu kvalitetnu i zdravstveno ispravnu hranu i to ćemo činiti i ubuduće. Nažalost, bojim se da je posljednjih nekoliko godina situacija na tržištu otišla potpuno u krivom smjeru.

Na pitanje zašto Hrvatska nema pravilnik na kojemu bi stajalo točno vrijeme od klanja neke životinje pa do stavljanja u promet, kako bismo točno znali koliko je to meso staro, Tolušić je izjavio da on taj pravilnik jednostavno nije stigao donijeti. Prikupljamo prijedloge, a jedan od njih je upravo i taj koji ćemo pokušati definitivno izregulirati. Ako postoji takav pravilnik u bilo kojoj zemlji u EU-u, nemojmo otkrivati toplu vodu, rekao je Tolušić.

Ponovio je da nema ništa protiv uvoza, ali da se jednom mora podvući crta koja je to najniža razina kvalitete i zdravstvene ispravnosti proizvoda koji mogu doći na hrvatsko tržište.

Share This Article