10.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Ravnateljica Hine tužit će Glasnovića zbog govora mržnje: kad pišete da sam...

Ravnateljica Hine tužit će Glasnovića zbog govora mržnje: kad pišete da sam četnik, molim tvrdo č

Ravnateljica Hine, koja je na to mjesto došla izravno iz Kukuriku koalicije s mjesta glasnogovornice HSU-a, Branka Gabriela Valentić potvrdila je u razgovoru za N1 da će tužiti zastupnika i člana Odbora za medije Željka Glasnovića zbog govora mržnje i poticanja na nasilje.

“Ja ću njega kazneno prijaviti u ponedjeljak za govor mržnje i poticanje na nasilje, s obzirom na prijeteće pismo koje sam već zaprimila i hrpu komentara ispod njegovih statusa, koji pozivaju na to da me se ubije. Mislim da je cijela ta priča sa Odborom za medije pokazala otkud dolazi sve što se događa novinarima i stvarno očekujem da Vlada i premijer, ne Europa, netko ozbiljan nešto napravi. Sve je gore i gore, jer nitko ništa ne poduzima. Policija je sjedila na tom istom odboru gdje se predsjednika Hrvatskog novinarskog društva, Sašu Lekovića, kojemu su nedavno prepiljeni vijci na kotačima automobila, optuživalo da se služi miloševićevskim rječnikom. Na Odboru su davali izjavu o tome koliko su prijava novinara zaprimila – i nitko od njih nije trepnuo “, kaže Valentić.

Kako gledate na činjenicu da se ovo događa u mandatu umjerenog Andreja Plenkovića? Odboru su prisustvovali Stevo Culej i Željko Glasnović, najglasniji napadači na medije u Saboru.

“Mislim da se Plenković i neku večer na Stojedinici izrazio da svi moraju biti odgovorni za javno izgovorenu riječ – nadam se da misli i na svoje kolege, odnosno da ne računa da će ih zaštititi saborski imunitet, jer nakon izgovaranja tih njihovih rečenica poziva se na pogubljenje. Imam jedan mali apel: kad već pišete da sam četnik, molim vas da pišete tu riječ s tvrdim ‘č’ – to me meko ‘ć’ u ‘ćetnik’, stvarno boli i ubija”.

Međutim, kako stvari stoje, imunitet će ih ipak zaštititi. Ako odvjetniku Marijanu Hanžekoviću nije uspjelo da skine imunitet Ivanu Pernaru, koji je iskoristio zaista šarolik arsenal izraza na njegov račun, kakve su Vaše šanse?

“Ne mislim da imam bogznakakve šanse, ali završit će i saborski mandati. Sve to jednom završi.”

Ovih dana svjedočili smo i, kako je to povjesničar Dragan Markovina nazvao, prvom slučaju ubojstva iz političke mržnje. Osumnjičenik Vlado Turudić priznao je policiji, bez kajanja, da je ustrijelio Đorđija Burića, u njegovom stanu u zagrebačkoj Nazorovoj ulici, jer je bio “stara komunjara” koja je gledala partizanske filmove na Klasik TV-u. Kao osoba kojoj se prijeti i koju, po Glasnoviću, treba “lustrirati”, kako gledate na taj slučaj?

“Naježila sam se. To su posljedice i netko za njih treba odgovorati, on ima ime i prezime, to nije nepoznat netko. To su ljudi koji su dio vlasti u Hrvatskoj. Naravno oni da nisu počinitelji, ali u ovakvom ozračju se ne bih čudila da toga ima još.”

Najnovije

Još iz rubrike