Ispod radara medija i površnih političkih prepucavanja u Gorskom kotaru razvila se ekološka katastrofa

Ad

Sjetimo se da je u mandatu SDP-ove Vlade 2014. godine Gorskom kotaru zakonskim izmjenama oduzeto 28 milijuna kuna čime je znatno otežan život i rad, a napredak gotovo onemogućen.

Osim toga, Gorski kotar u posljednje tri godine pogađaju dvije elementarne nepogode. Prva 2014. u vidu ledene kiše, ledoloma, koji je napravio štetu od 2 mlrd kuna. Nakon toga struka (Šumarski fakultet, Institut za šumarstvo) kontinuirano upozoravaju na mogućnost da će se nakon prirodne katastrofe dogoditi ekološka katastrofa, što se i dogodilo prenamnožavanjem smrekovog potkornjaka koji čini štetu između 50-70 milijuna kuna zbog čega je proglašena i druga elementarna nepogoda.

Što u toj priči čine Hrvatske šume koje trebaju gospodariti javnim dobrom?

Umjesto da je Uprava Hrvatskih šuma na čelu s Ivanom Pavelićem zaštitila goranske šume, oni su podijelili oko 1100 otkaza, od čega 400 u Upravi šuma Delnice, kako bi povećali dobit tvrtke te osigurali višemilijunske bonuse te na taj način zaštitili vlastiti džep, a ne šume. Da stvar bude dno poslovnog nemorala, djelatnici tog javnog poduzeća dobivali su stimulaciju od jedne kune godišnje.

Pitanje o bonusima, gospodarenju goranskim šumama i što misli učiniti za sanaciju potkornjaka ministru Tomislavu Tolušiću u Saboru je postavila Majda Burić (HDZ)-

Tolušić je ponovio da je postignut sporazum s Upravom Hrvatskih šuma i prošli tjedan stavili su mandat na raspolaganje te im od tada teče otkazni rok od tri mjeseca.

“Ugovor temeljem kojeg su ugovoreni takvi bonusi više govore o onome tko ih je sklapao, a to je bivši SDP-ov ministar Jakovina, nego o samoj Upravi. Za mene je takav Ugovor nemoralan, vjerojatno i nezakonit, ali to će odlučivati neke druge službe. Hrvatske šume ganjaju profit, što mogu razumjeti u jednom segmentu, ali ako to ide na uštrb goranskih i drugih šuma, onda to definitivno nije dobro, a pogotovo kad znamo da je količina dobiti direktno povezana s količinom bonusa koji treba dobiti Uprava. S financijske strane HŠ dobro posluju, a o samom gospodarenju bi se dalo razgovarati. Uskoro očekujem javni natječaj za novu Upravu HŠ od koje očekujem odgovornije ponašanje”, rekao je Tolušić.

Dodao je, kad govorimo o potkornjaku, “on je pokazatelj dobrog ili lošeg upravljanja”.

“Presporo smo reagirali po pitanju potkornjaka za koji smo znali da će se intenzivirati. Tek smo prije dva tjedna donijeli Naredbu o mjerama za sprječavanje širenja i suzbijanje potkornjaka. Dosad smo čistili samo državne šume, a u privatne nismo imali pravo ući. To sad rješavamo i nadam se da će HŠ, ako zaposle sjekače i ako angažiraju radnu snagu, i taj dio uspješno riješiti”, rekao je Tolušić.

Facebook Komentari