6.8 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Dodik nastavio svoju priču: Izetbegović je zapravo Srbin koji bježi od svog...

Dodik nastavio svoju priču: Izetbegović je zapravo Srbin koji bježi od svog podrijetla

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nastavio je verbalni obračun s članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, ali je ovaj put u intervjuu u lokalnim medijima napravio korak dalje rekavši da je Izetbegović zapravo Srbin koji bježi od svog podrijetla, javlja HRT

Ako već (Izetbegović) hoće ići do kraja, mogli bismo otići i nekoliko stoljeća unatrag pa bi se ispostavilo da je Bakir Izetbegović Srbin, pa da mu kažem ‘tvoji su preci bili naši ljudi i nemoj bježati od toga’, kazao je Dodik u intervjuu za entitetsku agenciju Srna. Bio je to Dodikov komentar na ranije Izetbegovićevo upozorenje kako bi političarima u RS-u bilo bolje prestati sa zahtjevima za vraćanje na “izvorni Dayton” jer bi u tom slučaju Bošnjaci mogli zatražiti vraćanje BiH na ustavnopravni status koji je ta zemlja kao republika imala 1991. godine.

Dodik opet najavljuje kako će tražiti da se entitetima vrate ovlasti koje su, prema njegovu tumačenju, protuustavno prenesene na državnu razinu vlasti u protekla dva desetljeća, a tvrdi kako je riječ o čak 83 takve odluke. Kao prvi korak najavio je revidiranje uloge Ustavnog suda BiH za koji tvrdi da donosi odluke na štetu bosanskih Srba. U BiH ne smije biti više nikakvih odlučivanja dok se ne odluči o Ustavnom sudu, kazao je Dodik.

Rekao je i kako će se RS svim sredstvima suprotstaviti nastojanjima da se vojne nekretnine uknjiže na ime ministarstva obrane BiH. Iako je to uvjet da bi NATO odobrio aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) BiH, Dodik je kazao kako na to ne pristaje jer smatra da je riječ o otimanju teritorija odnosno nekretnina koje pripadaju isključivo RS-u.

Najnovije

Još iz rubrike