Sabor odlučio o imunitetu Ivana Pernara kojega je tužio Marijan Hanžeković zbog klevete

Ad

Sabor je odlučivao o imunitetu Ivana Pernara, MIP (Mandatno imunitetno povjerenstvo) to nije podržao jer je riječ o privatnom tužitelju, a riječ je o zahtjevu Marijana Hanžekovića, zbog tužbe za klevetu. Praksa je različita s obzirom tko traži skidanje imuniteta, ako je DORH, onda se glasuje za skidanje imuniteta, ako je privatna tužba, onda ne, kažu iz MIP-a.

Ivanu Pernaru ostaje imunitet od progona, 69 za, 4 suzdržana i 5 protiv.

Pernar je pred MIP-om ponovio sve iz tužbe Marijana Hanžekovića. No, istaknuli su kako bi zastupnici trebali podići razinu kulture u javnim nastupima jer često zlorabe imunitet da bi nekoga vrijeđali. “Hrvatski jezik je dovoljno bogat da bi se preko njega mogle poslati sve poruke koje se žele istaknuti. Većina članova MIP-a osudila je neprimjeren rječnik kojim se neki saborski zastupnici služe.”

Za raspravu se javio Arsen Bauk. To što mu nećemo skinuti imunitet ne štiti ga od progona kad mu prestane mandat, kaže Bauk.

Bauk je kazao kako se zbog izrečenoga može voditi i postupak za naknadu štete, kod kojeg zastupnik navodno nema imunitet. Tomu bi trebalo posvetiti veliku pozornost jer bi se moglo odnositi i na ono što je izgovoreno u Hrvatskom saboru, ustvrdio je Bauk i dodao kako je HRT tužio Damira Kajina za nešto što je izgovorio u sabornici, građanskom tužbom za naknadu štete. Naglasio je da to treba razriješiti jer se zastupnici mogu dovesti u rizik da završe na sudu zbog nečega što su izgovorili u Hrvatskom saboru.

Furio Radin replicirao je kako je Kajin na kraju bio oslobođen, jer je to što je izrekao, kazao u Hrvatskom saboru.

Bauk je kazao kako je problem u tome što je Kajin uopće morao ići na sud. “Moj stav je da uopće nije trebao ići na sud za nešto što je izrekao u Saboru.”

Nikola Grmoja (MOST) u replici rekao je da se zalaže za slobodu riječi zastupnika. “Mi iz MOST-a smo tuženi u privatnoj parnici zbog jedne zastupnice Mosta i njezinog stava oko Saše Runjića s HRT-a”, naveo je Grmoja u replici Bauku.

Tomislav Klarić HDZ replicirao je Bauku, rekao je da je na MIP-u bio za skidanje imuniteta Pernaru.

“Pernarov nastup na MIP-u s nedostatkom empatije i spominjanjem bolesti bio presudan da budem za skidanje imuniteta”, kaže Klarić i naglašava da je štitio građanina.

Gordan Maras (SDP) kazao je kako zna za slučaj u kojem je gradonačelnik Zagreba tužio gradskog zastupnika zbog izrečenog na njegov račun u Gradskoj skupštini. Sud je na koncu oslobodio tog zastupnika. Bauk ga je ispravio kazavši kako je tog zastupnika oslobodio tek Ustavni sud, iako su ga i Općinski i Županijski sud osudili.

VIDEO Pernar nakon MIP-a: Želim se prije svega zahvaliti Bogu jer sam svoju sudbinu predao u njegove ruke

Facebook Komentari