Procjena HGK: Blagdanska potrošnja, uz optimizam potrošača, iznosit će više od 12 milijardi kuna

„Rast prometa na malo u trgovini u 2016., uz optimizam potrošača, iznosit će 3,2 posto, dok je u 2015. godini taj rast bio 2,4 posto“, istaknula je direktorica Sektora za trgovinu HGK Ema Culi povodom predstavljanja blagdanske potrošnje u HGK.

Promet na malo u trgovini u rujnu ove godine rastao je za 4,5 posto prema rujnu 2015. godine te se kontinuirani trend rasta nastavlja 24 mjeseca za redom. „Tome je pridonio povećani optimizam potrošača koji traje još od listopada 2014. godine te drukčiji način oporezivanja plaća“, napomenula je Culi.

„Prema očekivanjima HGK, blagdanska potrošnja 2016. iznosit će više od 12 milijardi kuna, što je povećanje za pola milijarde kuna nego prošle godine u isto vrijeme“, istaknula je pomoćnica direktorice Sektora za trgovinu HGK Tomislava Ravlić, napomenuvši da će se najviše trošiti na dječje igračke, obuću i odjeću. Ravlić ističe da gotovo svaka treća kuna u kućanstvu odlazi na hranu i piće, čime ti izdatci u ukupnim izdatcima imaju udio od 29,5 posto.

Komorski stručnjaci skreću pozornost na to da potrošnja u prosincu može biti i prigoda da se kupovinom domaćih proizvoda podupre hrvatsko gospodarstvo, u skladu s trendovima prisutnima diljem Europe, gdje je sve prisutnija kupnja domaćih proizvoda. „Pozivamo građane da se ovih blagdana vode krilaticom ‚Darujmo hrvatsko!‘“, kaže Ravlić, najavljujući da sezonska sniženja počinju 27. prosinca, dok će trgovci kao pogodnosti za kupce dotad koristiti akcije i rasprodaje.

„U srpnju, kolovozu i rujnu promet u trgovini na malo rastao je na razini 4,7 posto, a u prvih devet mjeseci ove godine realan je promet na malo u prosjeku bio 3,7% veći u odnosu na isto razdoblje 2015. godine“, ističe Culi, dodajući da i gospodarski pokazatelji govore o oporavku domaće ekonomije te da se trendovi rasta očekuju i u budućem razdoblju.

Facebook Komentari