9.2 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Opatija: Na kongresu Udruge poslodavaca u zdravstvu "Healthcare reunion“ 800 sudionika

Opatija: Na kongresu Udruge poslodavaca u zdravstvu “Healthcare reunion“ 800 sudionika

U Opatiji je danas otvoren 119. kongres Udruge poslodavaca u zdravstvu “Healthcare reunion” Ovo je ujedno i najveći simpozij ovog tipa održan do sada.

Na jednom mjestu okupilo se oko 800 sudionika hrvatskog zdravstvenog sustava.

Okupljene stručnjake na otvaranju kongresa pozdravio je predsjednik predsjedništva Udruge poslodavaca Mladen Bušić te je kongres započeo izlaganjem direktora Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Fedora Dorčića.

Kongres je usmjeren na poboljšanje cjelokupnog zdravstvenog sustava sinergijom stručnjaka u zdravstvenom sustavu te na učenju iz prošlosti i primjenjivanju znanja i iskustva u budućnosti.

Slijedom toga bivši ministar zdravstva Dario Nakić pokazao je što ostavljamo u hrvatskom zdravstvu za budućnost. Nakić je istaknuo kako je jedan od glavnih ciljeva njegove administracije postepeno smanjivanje akutnih kreveta i prenamjena istih u palijativne.

Direktor udruge poslodavaca u zdravstvu, Dražen Jurković naglasio je važnost menadžmenta zdravstvenih ustanova za uspješnost zdravstvenog sustava. “Nije sporno da politika utječe na izbor ravnatelja zdravstvenih ustanova, ali je važno izabrati najboljeg. Ravnatelj zdravstvene ustanove mora imati elementarna znanja iz područja financija, ali i poznavati zakonsku regulativu. Isto tako, potrebno je poznavati zdravstveni sustav, odnosno sustav kojim se upravlja. U Hrvatskoj je ustaljeno mišljenje kako imate određenu plaću neovisno o učinkovitosti rada. To je vrlo destimulativno i u to smislu treba uvesti menadžerske ugovore,” objasnio je Jurković.

Tihomir Strizrep, bivši direktor Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i aktualni konzultant Svjetske banke naglasio je kako upoznat sa zdravstvenim sustavima u cijelom svijetu te da slijedom toga može potvrditi da je hrvatski zdravstveni sustav jedan od najboljih u svijetu.

Odgovore na ipak postojeća problematična pitanja u hrvatskom zdravstvenom sustavu ponudili su sudionici dva okrugla stola: Ines Strenja Linić, predsjednica saborskog odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, Željko Krznarić, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora, Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu, Sani Pogorilić, direktor Inovativne farmaceutske inicijative, Renato Mittermayer, ravnatelj Specijalne bolnice Bistra, Krešimir Rotim, Dragan Soldo, Dario Nakić, bivši ministar zdravstva, Dražen Jurković direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu i bivši državni tajnik u ministarstvu zdravstva, Većeslav Bergman bivši direktor hzzo-a, Ivana Šmit, dopredsjednica HUBOL-a te predstavnici medija: Tamara Marinković, Dijana Glavina, Ivana Rimac.

Dražen Prša

Najnovije

Još iz rubrike