30.6 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Mladi HNS-a i iseljavanje: Kako su i kada mladi u Hrvatskoj postali...

Mladi HNS-a i iseljavanje: Kako su i kada mladi u Hrvatskoj postali skupina koja nije bitna

Iako nikad obrazovaniji, sposobniji i željniji napretka, mladi u hrvatskom društvu danas, nažalost, predstavljaju kritični dio stanovništva koji živi sve lošijim standardom, ne vidi svjetlu budućnost i nepravedno je zapostavljen, uglavnom zbog politike koja se vodi u državi.

Rezultat je sve veći broj mladih koji u potrazi za boljom budućnošću napušta Hrvatsku bez ideje da se jednom vrate. Smatramo da je iseljavanje mladih ozbiljan problem, s kojim se nitko od vladajućih ne bavi na ozbiljan način, iako svi u kampanjama skupljaju poene spominjući upravo mlade, pišu mladi HNS-a.

Sjetimo se samo nedavne kampanje tijekom koje je HDZ na sav glas govorio o problemima mladih i obećavao rješavanje brojnih problema mlade populacije, a onda je sada, svega dva mjeseca kasnije, ukinuo poreznu olakšicu na kupnju prve nekretnine kojom se rješava stambeno pitanje i time zadao udarac svima koji su i pomislili na osamostaljenje.

Vlada koja razmišlja o problemima mladih i demografskoj obnovi (a sjetimo se samo koliko je puta HDZ rekao da je demografska obnova važan dio njihovog plana za Hrvatsku) sigurno ne bi ukinula poreznu olakšicu onima koji tek kreću u život i trebaju kupiti prvu nekretninu. Ukidanjem ove olakšice ne da nisu pomogli, upravo suprotno, samo su dodatno otežali ionako tešku situaciju.

Pitamo se kako Vlada može tvrditi da misli na mlade i na daljnji napredak gospodarstva ako dodatno porezno opterećuje one koji bi trebali biti nosioci gospodarskog napretka?!

Političke poene na problematici mladih skupljala je i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, koja je, podsjećamo, uvjeravala javnost da će se tijekom svoga mandata pobrinuti za mlade u Hrvatskoj, čime je osvojila glasove dijela mladih birača.

Međutim, njeno je obećanje ostalo neispunjeno. Odlukom predsjednice ukinut je čak i ured za mlade na Pantovčaku, a ne postoji više ni povjerenik za mlade, iz čega je jasno da su mladi u Hrvatskoj skupina koja očito nije bitna. I dok je postojao, spomenuti je ured mladima bio nepoznanica – nitko nikada nije saznao čime se točno ured bavio, ni tko je u njemu bio zaposlen.

Predsjednica Republike i Vlada mladima su jasno dali do znanja da su korisni samo kada je potrebno računati na njihove glasove, a kada se potrebno pozabaviti problematikom oko obrazovanja, zapošljavanja i povećanja standarda života mladih u Hrvatskoj, okreću im leđa.

Iz svega možemo zaključiti da tužna sudbina čeka Hrvatsku, jer mladi u sve većem broju iseljavaju, stanovništvo Hrvatske je sve starije, a svi koji su sada na vlasti mogli bi se zapitati tko će u budućnosti raditi za njihove mirovine?

Ili jednostavno računaju na to da će se na dobrim pozicijama dovoljno osigurati? Mladi, nažalost, nemaju puno razloga za ostanak u našoj Hrvatskoj, pogotovo ne ako žele bolju budućnost za sebe i svoje buduće obitelji, konstatiraju u priopćenju mladi HNS-a.

Najnovije

Još iz rubrike