Mesu istekao rok trajanja, ali ga nismo odmah mogli ukloniti već smo to činili sukcesivno

Nakon što su četiri dana čekali laboratorijske nalaze i rezultate provedenog inspekcijskog nadzora mesa u deset odobrenih objekata koji opskrbljuju trgovačke lance, Ministarstvo poljoprivrede jučer je objavilo listu rezultata nadzora.

Uz salmonelu u distributivnim centrima četiriju lanaca, o čemu je javnost već obaviještena, novost je nalaz katastrofalnih higijenskih uvjeta u kojima se manipuliralo mesom, kao i velika količina zaplijenjenog i uništenog mesa samo na jednoj lokaciji.

Naime, u Petasonu iz Solina, koji proizvode svoje tvrtke distribuira trgovačkim centrima i ugostiteljskim objektima, pronađeno je 41,8 tona mesa koje nije bilo pravilno deklarirano, bez sljedivosti ili je zamrzavano pa odmrzavano.

– Nema, niti je bilo, ikakvog straha od zaraze tim mesom, niti je ono ikad trebalo dospjeti na stolove potrošača. Mi smo, zahvaljujući našim samokontrolama, imali saznanja o tomu da je mesu istekao rok trajanja, ali ga nismo odmah mogli ukloniti već smo to činili sukcesivno, o čemu imam i dokumentaciju. Naime, meso smo postupno odvozili u “Agroproteinku” na spaljivanje. Riječ je o 0,6 posto količine svježeg mesa koju utržimo – rekao je novinarima vlasnik Petasona Zdravko Plazonić, piše Jutarnji list.

Iako je gotovo cijeli tjedan bilo raznih neslužbenih informacija oko nekih centara za koje se pretpostavljalo da bi mogli biti na vrhu top-liste nepravilnosti, rezultati su pokazali da u najvećim i najproduktivnijim lancima nisu uočene veće nepravilnosti. Stoga je izvješće koje je objavilo Ministarstvo poljoprivrede o inspekcijskom nadzoru nad svim većim lancima razljutilo njihove uprave. Razgovarajući s odgovornim osobama iz većine kontroliranih lanaca, Jutarnji doznaje kako smatraju da je nekorektno od resornoga Ministarstva da se izvješće objavilo izvan radnog vremena i bez obavijesti direktno uključenim trgovinama. Bez obzira na to jesu li ili nisu prošli inspekciju, smatraju da su trebali biti informirani o nalazima.

‘Činjenica je da smo maksimalno sudjelovali i dali sve od sebe kako bi bili na raspolaganju nadležnim institucijama, stoga smatramo da su se i oni trebali postaviti fer i korektno. Nitko nije rekao da to znači skrivanje od javnosti, ali trebali smo biti obaviješteni’, rekli su u jednom trgovačkom lancu.

Podsjetimo, inspektori su proveli nadzor u deset objekata koji opskrbljuju trgovačke lance: Kaufland, Spar, Metro, Lidl, Billa, MI Braća Pivac, PPK Karlovačka mesna industrija, Konzum, Petason i Plodine. Inspekcija je provedena u objektima koji su odobreni za proizvodnju ili skladištenje hrane životinjskog podrijetla ili u registriranim maloprodajnim objektima koji prodaju neupakirano meso.

Rezultati inspekcije: Potpuna katastrofa, ovo je 10 dućana s 42 tone mesa – smeća

Facebook Komentari