30.6 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Kongres Udruge poslodavaca u hotelijerstvu: sezonalnost ključni problem zbog radnika

Kongres Udruge poslodavaca u hotelijerstvu: sezonalnost ključni problem zbog radnika

Ministar turizma Gari Cappelli sudjelovao je danas na panelima u sklopu ovogodišnjeg 19. po redu kongresa Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH).

Uz ministra Cappellija, na prvom panelu o stanju turističke sezone, sudjelovali su predsjednik Uprave Istraturista Ronald Korotaj, predsjednik Uprave Maistre Tomislav Popović, ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić, a raspravu je moderirala Ivana Budin Arhanić, potpredsjednica Valamar Riviere d.d.

Na panelu se razgovaralo o trendovima i budućem razvoju i izazovima s kojima se turistički sustav u Hrvatskoj susreće. Pri tome je ministar turizma Gari Cappelli istaknuo kako je segment hotelijerstva veliki pokretač u turizmu, koliko je važna suradnja javnog i privatnog sektora te koliko doprinosi odličnim turističkim rezultatima koji se ostvaruju u ovoj godini.

Tijekom rasprave, istaknuta je usmjerenost na kvalitetu kao preduvjet za ostvarivanje većih prihoda te daljnjih ulaganja nužnih za održivi rast hrvatskog turizma, pri čemu je naglašeno rješavanje propisa vezanih uz zakone o turističkom zemljištu i pomorskom dobru.

Ministar Cappelli je, objašnjavajući važnost investicija istaknuo: „U Hrvatskoj bi se prema našim podacima sljedeće godine u turistički sektor trebalo uložiti oko 800 milijuna eura, odnosno otvoriti više od 40 novih hotela. Kao ministarstvo, stavit ćemo snažniji naglasak na neka od ključnih pitanja i za investicije kao i za produljenje sezone, kao što je to aktivacija zdravstvenog i kontinentalnog turizma“.

Osim toga ministar Cappelli je naglasio kako je već pokrenuto rješavanje pitanje turističkog zemljišta i aktiviranje vojne imovine. „Izmijenit ćemo i Zakon o boravišnoj pristojbi kako bi se dio namjenskih sredstava koristio efikasnije, a i razgovaramo s HBOR-om o mogućnostima kreditiranja turističkog sektora, koji će omogućiti kvalitetniju turističku ponudu. Kroz provođenja mjera unaprjeđenja kvalitete lakše ćemo se probijati na tržištu i postati još prepoznatljiviji“, nadodao je ministar Cappelli. Kao zaključak panela navelo se kako se turizam mijenja svaki dan te kako bi se održala i povećala konkurentnost potrebno je planirati dugoročno.

Na okruglom stolu „Ljudski kapital u hotelijerstvu Hrvatske“, uz ministra Cappellija sudjelovali su v.d. ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) Ante Lončar, pomoćnik ministra rada i mirovinskog sustava Mario Bebić, predsjednica europske udruge hotelijera i restoratera HOTREC Susanne Kraus-Winkler, slovenski ministar gospodarskog razvoja i tehnologije Zdravko Počivalšek te ministrica okoliša i turizma u BiH Edita Đapo, a raspravu je moderirao Kristian Šustar iz HUP Zagreb. Na okruglom stolu raspravljalo se o izazovima vezanim uz radnu snagu u turizmu u Hrvatskoj, ali i zemljama u okruženju.

Ministar Cappelli naglasio je kako je sezonalnost jedan od ključnih problema u kontekstu radne snage u hrvatskom turizmu te da se moraju naći dugoročna rješenja. Ministar Počivalšek kazao je kako je radna snaga u turizmu u Sloveniji također problem, iako većinu prihoda koju Slovenija ostvaruje kroz turizam sezonalnost već manja potražnja za poslovima u turizmu te odljev radne snage.

„Radimo na razvijanju centara kompetencija koje ćemo financirati sredstvima EU. Iz fondova će biti moguće financiranje regionalnih centara kojima ćemo modernizirati strukovno obrazovanje za turizam i ugostiteljstvo u skladu s potrebama tržišta rada i podići njegovu kvalitetu u svrhu zapošljavanja i daljnjeg obrazovanja Također, fokusirat ćemo se na marketinški pristup i akcije promoviranja zanimanja u turizmu“, kazao je ministar Cappelli.

Drazen Prša

Najnovije

Još iz rubrike