10.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO U otvorenom o povećanju plaća, zaiskrilo između Jokića i Glunčića oko...

VIDEO U otvorenom o povećanju plaća, zaiskrilo između Jokića i Glunčića oko kurikuluma: Lažete!

Hoće li prosvjetari dobiti milijardu kuna duga za rast osnovica plaća koje su im obećane ako BDP dva kvartala za redom bude rastao dva posto? O čemu će konkretno Vlada i sindikati pregovarati sutra? Je li ministar financija već ukalkulirao ovaj trošak ili mu taj izdatak ruši planirani proračun za iduću godinu? Kakvo je uopće stanje u hrvatskom obrazovnom sustavu i je li trajno zaustavljena reforma školstva?

O tome su sinoć u emisiji urednika i voditelja Mislava Togonala razgovarali predsjednik Školskog sindikata Preporod Željko Stipić, ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić, učiteljica u OŠ Bukovac Damira Črep Gavrilović, voditelj Povjerenstva za provedbu Cjelovite kurikularne reforme Matko Glunčić i bivši voditelj eskpertne radne skupine za kurikularnu reformu Boris Jokić.

S prvim danom ove godine osnovica plaće za liječnike, medicinske sestre, socijalne radnike, djelatnike u kulturi, sveučilišne profesore i osnovnoškolske i srednjoškolske nastavnike. Takav je ugovor s njima sklopila Vlada pod uvjetom da BDP dva kvartala za redom bude rastao dva posto što se ove godine dogodilo. To je 180 tisuća radnika. To je negdje oko petstotinjak kuna mjesečno. U 10 mjeseci to je 5 tisuća kuna, kazao je predsjednik Školskog sindikata Preporod Željko Stipić. Po pitanju sutrašnjeg pregovora Vlade i sindikata rekao je kako do pregovora ne treba ni doći, jer se pregovori vode oko nečeg što će se dogoditi u budućnosti, a ne nečeg što je već dogovoreno. Pregovarački odbori mogu sa sindikatima pregovarati pro futuro, dakle o budućnosti, znači o plaćama u 2017., 2018., 2019… Na sudu je da na neki način se očituje je li ovaj sporazum utemeljen ili nije, ako je utemeljen onda je nastao dug, a ako je nastao dug on se mora platiti. Znači, o tome nema razgovora.

Ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić sutra će u ime Vlade predsjedavati pregovorima. Večeras je kazao kako je Vlada svjesna situacije. Svi smo svjesni ugovora iz 2006. i dopuna iz 2009 i 2011. U tom kontekstu ne spori se da sporazum o osnovici plaće stoji. Međutim, moramo uzeti u obzir cijelu ekonomsku situaciju Republike Hrvatske. Okrivio je bivše Vlade da su imale priliku napraviti reviziju tog ugovora jer država sada nema novaca za isplatu plaća po dogovoru. Ako me pitate imamo li novca odjednom isplatiti nažalost to nije moguće. No neko rješenje ćemo sutra ponuditi.

U emisiji je sudjelovala i učiteljica OŠ Bukovac Damira Črep Gavrilović. Kao nastavna učiteljica radi već 38 godina. Očekujem da se ugovor odnosno sporazum poštuje. Imam još tri godine do mirovine. Nemam vremena čekati da se pregovori završe, da se Vlade nove oforme. Mislim da je vrijeme da se kaže možemo li to dobiti ili ne možemo.

Između ostalog, učiteljica je kazala kako se njena profesija danas minorizirana. Danas nema poštovanja prema učiteljima, a danas je posao učitelja teži i složeniji nego prije 15 godina. Po pitanju kurikularne reforme, zaključila je da ju neće dočekati. Ipak, zamolila je vladajuće da svim budućim mladim kolegama pomogne na daleko kvalitetniji način.

Zaiskrilo je večeras između Borisa Jokića i Matka Glunčića po pitanju kurikularne reforme. Voditelj Povjerenstva za provedbu Cjelovite kurikularne reforme Glunčić kazao je kako se nešto što je trebalo trajati dvije godine „stislo“ u šest mjeseci. Zbog toga je došlo do niza propusta. Jednostavno se pokušalo na brzake napraviti dokument od 4 tisuće stranica koji nije sustavno napravljen. Glunčić je dodao kako nije napravljen projekt, a bez njega ne može se tražiti novac od Europske komisije. Bivši voditelj ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu Boris Jokić nazvao je te izjave lažnima. To nije istina. Javno govorite stvari koje nisu istinite.

Ni Glunčić mu nije ostao dužan: Lažete mi u oči!

Najnovije

Još iz rubrike