17.3 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Ukrajinski veleposlanik Levčenko o napadu na Plenkovića: Rusija zaboravlja da nije žandar...

Ukrajinski veleposlanik Levčenko o napadu na Plenkovića: Rusija zaboravlja da nije žandar Europe

U Temi dana u četvrtak Tihomir Ladišić je ugostio ukrajinskog veleposlanika u Hrvatskoj, Oleksandra Levčenka. Levčenko kaže da ne može razumijeti burne reakcije na Andreja Plenkovića nakon posjeta Ukrajini.

“Bio je to odličan posjet. Plenković se obratio na ukrajinskom jeziku biznismenima i dobio ogroman aplauz naših ljudi. Pola obraćanja je održao na ukrajinskom jeziku i pokazao poštovanje prema narodu koji sada ne prolazi kroz najbolja vremena.”

Podsjetimo, predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković u nedjelju je bio u službenom posjetu Ukrajini gdje se sastao s najvišim ukrajinskim dužnosnicima, kojima je obećao daljnju potporu RH na njihovom europskom putu i unapređenje sveukupnih bilateralnih odnosa.

“Hrvatska strana je jednostavno htjela pokazati potporu u mirnoj reintegraciji i ekonomsku te političku suradnju. Što može biti bolje u odnosima dvaju država? Ništa”, kaže Levčenko.

“Što se tiče reintegracije, kao navodno nešto ne štima, ali gledajte – u Hrvatskoj je to bio jedinstveni slučaj kad je bila uspješno završena mirna reintegracija. I vaš premijer nam recimo predlaže kako napraviti izbore na takvom teritoriju, kako raditi, kako zajedničke policijske patrole ulaze na taj teritorij i tako dalje. Dakle, sve što je potrebno za uspješnu reintegraciju.”

Hvala, doviđenja

O dogovoru u Minsku kaže da je primjer mirne reintegracije, ali da se sve to mora provoditi. Pitanje broj jedan je povlačenje vojske, a drugo je pitanje ruskih građana. “Polako odlaze kući, hvala, doviđenja, i polako idemo na izbore, stvaramo obnovu povjerenja između građana i nadamo se mirno riješiti ovo pitanje.”
Plenković u Ukrajini uživa veliko povjerenje, čak i ljubav!

Hrvatska je proživjela teška vremena i zna kako se nositi s nekim problemima, pa su savjeti Andreja Plenkovića uvijek dobrodošli, kaže Levčenko. “Moram vam reći da Plenković u ukrajinskom narodu uživa veliko povjerenje, a čak i ljubav.”

Kaže da će dati sve od sebe da pronađe prave poslovne partnere u Hrvatskoj. “Optimistični smo i bitno je da radimo. Ne sjedimo, radimo.”

Dvojica premijera otvorila su ranije ukrajinsko-hrvatski gospodarski forum na kojemu su sudjelovali brojno hrvatsko gospodarsko izaslanstvo predvođeno predsjednikom Hrvatske gospodarske komore (HGK) Lukom Burilovićem. Levčenko kaže da im je žao što je forum trajao tako kratko, ali da ima još prilika, i da će gospodarska suradnja donijeti dodatnu vrijednost i hrvatskom i ukrajinskom gospodarstvu.

Mi već više od pola godine ne kupujemo ruski plin, kazao je. “Bilo koja inicijativa o tome da osiguramo europsku energetsku neovisnost je dobra.”

Naravno da vjerujem, kaže na pitanje vjeruje li da je moguće vratiti Krim.

Levčenko kaže da Rusija zaboravlja da nije žandar Europe, koji daje savjete svima kako se ponašati. “Europa nije sagrađena zbog toga da netko nekome diktira kako se mora ponašati. Mislim da je ovo nepristojno, i ne reagirati na nepristojnost je dobra reakcija hrvatskog premijera.”

Aludira time na rusko Ministarstvo vanjskih poslova koje je u utorak objavilo da je zabrinuto zbog izjave hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da će Hrvatska prenijeti Ukrajini vlastita iskustva mirne reintegracije okupiranih područja, primjenjiva na istočnu Ukrajinu gdje vladine snage ratuju s proruskim pobunjenicima. Reakciju pronađite OVDJE.

Europa se probudila, kaže Levčenko. Smatra da Rusija sa svojom agresijom nema potporu u suvremenom svijetu, te da će Ukrajina i dalje koračiti uz Hrvatsku.

Najnovije

Još iz rubrike