19.4 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska PRIJENOS Rasprava o rebalansu proračuna u Saboru, stanka zbog zagađenja zraka u...

PRIJENOS Rasprava o rebalansu proračuna u Saboru, stanka zbog zagađenja zraka u Brodu

Sjednica Sabora se nastavlja u četvrtak raspravom o rebalansu državnog proračuna za 2016. godinu kojim se prihodi povećavaju za 1,5 milijarde kuna, a rashodi smanjuju 684,6 milijuna kuna.

Vlada kao razloge rebalansa navodi makroekonomske pokazatelje i trendove koji su se pozitivno odrazili na prihodnoj strani proračuna i koja su za 2016. veća za 1,5 milijardu kuna u odnosu na originalno planirane iz ožujka ove godine.

Prijedlogom rebalansa ukupni bi prihodi proračuna iznosili 116,37 milijardi kuna, što je 1,45 milijardi kuna ili 1,3 posto više nego je prvotno bilo planirano.

Ukupni rashodi smanjuju se za 684,6 milijuna kuna, na 121,72 milijarde kuna. Manjak državnog proračuna, prema prijedlogu, iznosio bi 5,35 milijardi kuna ili 1,6 posto BDP-a (prema nacionalnoj metodologiji), što je u odnosu na prvotni plan smanjenje za 2,1 milijardu kuna ili 0,6 postotnih bodova BDP-a.

No, na početku sjednice Sabora, zbog alarmantne situacije zbog zagađenje zraka u Slavonskom Brodu, zatražena je stanka.

Tako su o toj temi stanke zatražili HDZ, HSS, Živi Zid te Promijenimo Hrvatsku, a ‘mostovac’ Miro Bulj zatražio je stanku zbog, kako je rekao, optužbi na teret 4. gardijske brigade. HNS je također tražio stanku, ali zbog čestih odgađanja natječaja iz mjera ruralnog razvoja RH.

Najnovije

Još iz rubrike