Kreću problemi za Plenkovićevu vladu, pale prve tužbe za povećanje plaća u režiji sindikata

Ad

Gost Dnevnika N1 bio je čelnik sindikata Preporod Željko Stipić.

Vladi prijete tužbe i do milijardu kuna zbog nepoštivanja rasta osnovice plaća u državnim i javnim službama od 6 posto. Danas su Općinskom sudu u Zagrebu preko sindikata Preporod predane prve tužbe četiriju učiteljica. Zašto ste baš sada odlučili podignuti tužbe, pred same pregovore s Vladom? Jeste li se malo požurili?

“Nismo se mi požurili s tužbama, obaveza je prispjela početkom godine, prošlo je deset mjeseci. Stvoren je dug oko 500 kuna mjesečno, ukupno oko 5000 kuna po zaposleniku. Pravi je trenutak da se ispoštuje ono što se potpisalo davne 2009. godine.”

Ne ostavljate nimalo prostora novoj vlasti, ostali sindikati će pričekati da završe pregovori i onda odlučiti?

“Jedno je dug, o njemu se ne može pregovarati. Ako postoji, treba ga isplatiti, odlučit će sud. Trebamo pregovarati o politici plaća u narednim godinama, s legitnim predstavnicima, a to sigurno nisu ovih osam sindkata.”
‘Četiri tužbe koje će pokrenuti lavinu’

Zašto su baš danas podignute prve tužbe?

“To su četiri tužbe koje će pokrenuti lavinu. U sporazumu su bili navedeni naši uvjeti, a kada je došlo vrijeme za njegovo stupanje na snagu, trebalo je doći do povećanja plaća, a mi smo do sada imali samo razgovore. Na ministru Mariću je da pronađe novac i isplati dug. Dobijemo li presude, to je trošak za državu od preko 50 milijuna kuna, a sa sudskim troškovima preko 100 milijuna kuna.”

Za razliku od drugih sindikata Vi ste u Preporodu uranili s podizanjem prvih tužbi, zašto?

“Čitav niz sindikata razmišlja o istom potezu. Uvjeren sam da će se to dogoditi i sa sindikatima koji sada pozivaju na oprost.”

Znači, Vi ne vjerujete u dogovor sindikata i vlasti?

“Vjerujem da smo dosada nešto naučili. Kada se steknu uvjeti, trebali bi se ispuniti. Mislimo da se to mora dogoditi, i HDZ i Most su u kampanji naglašavali da se rast plaća u javnim službama mora riješiti.”

Idete li Vi sutra na preliminarni sastanak sindikata s ministrom Ćorićem?

“Ministar je na sastanak pozvao sindikate potpisnike sporazuma iz 2009., sindikat Preporod nije bio u prilici tada potpisati taj sporazum No, uvjeren sam da će se brzo uvidjeti da s pregovaračkim odborom iz 2009. nema o čemu pregovarati. Treba pregovarati s legitimnim sastavom koji uključuje ovih osam sindikata, ali i još tri sindikata među kojima je i Preporod.”

Facebook Komentari