12.3 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava FOTO Carina pokazala rekordnu zapljenu kornjača u RH: čak 715 zaštićenih životinjica

FOTO Carina pokazala rekordnu zapljenu kornjača u RH: čak 715 zaštićenih životinjica

U noći sa srijede na četvrtak na graničnom prijelazu Županja djelatnici carine zabilježili su najveću zapljenu kornjača u Republici Hrvatskoj. Prema riječima pročelnika Područnog carinskog ureda Osijek Davora Petovića u kamionu BiH registracijskih oznaka pronađeno je 715 kornjača.

– Radi se o 80 riječnih i 635 kopnenih kornjača. To su strogo zaštićene životinjske vrste. Njihova vrijednost procijenjena je na oko 2,9 milijuna kuna, rekao je Petović.

Kornjače su se nalazile u tovarnom prostoru kamiona koji je bio prijavljen da za Mađarsku prevozi kuhinjsku sol. Pregledom tovarnog prostora carinici su uočili 20 jutinih vreća na kojima je pisalo kava. Kasnijim pregledom utvrđeno je da se u njima nalaze kornjače.

kornjace1

– Ovo je najveća zapljena kornjača u Hrvatskoj. Imali smo tijekom 2013. godine ukupno zapljenjeno 556 komada kornjača dok je najveća pojedinačna zapljena imala oko 250 komada kornjača, rekao je Petović dodajući kako se uz kornjače najčešće pokušavaju prokrijumčariti razne vrste ptica i zmije, prenosi Večernji list.

Carina izvijestila

Tom prilikom je, pored deklarirane robe, u vrećama s natpisom „kava“ pronađeno 715 kornjača, od čega 80 komada riječnih, a ostatak vrste čančara, čija je ukupna procijenjena vrijednost 2.884.000,00 kn .

O istome su obaviješteni nadležni veterinarski inspektori, inspektori Ministarstva zaštite okoliša i prirode, te nadležno Državno odvjetništvo koje će donijeti odluku o daljnjem postupanju protiv vozača kamiona.

Pronađene kornjače su oduzete i bit će predane inspektoru zaštite prirode na daljnje zbrinjavanje, izvijestila je carina.

kornjace2

Najnovije

Još iz rubrike