Brođani poručili kako nema predaje: Želimo živjeti dostojanstveno, bez onečišćenja!

Ad

Gotovo pola milijuna Europljana godišnje prerano umire od bolesti i komplikacija nastalih zbog onečišćenja zraka. Umire se, nažalost, i u Slavonskome Brodu. Navršava se osma godina otkako je ponovno počela raditi rafinerija u Bosanskome Brodu, i od tog dana počelo je onečišćenje zraka opasno za zdravlje i život.

S prosvjeda protiv trovanja grada u emisiju HRT-a Tema dana uključili su se slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara i aktivist građanske inicijative “Za čisti zrak” Mladen Sudar.

Iz ministarstva zaštite okoliša i energetike, unatoč važnosti teme, unatoč molbama, nitko nije bio spreman odazvati se HRT-ovu pozivu. Ali, zato se odazvala bivša ministrica zaštite okoliša Mirela Holy. U Slavonskom Brodu održan je prosvjed. Prosvjednici su poručili kako nema predaje. Žele da oni i njihova djeca mogu zdravo i dostojanstveno živjeti bez onečišćenja iz rafinerije iz susjednog Bosanskog Broda. Poruke su ozbiljne, okupili su se civilnih i građanske udruge, HVIDR-a, školska djeca i svi poručju isto – traže aktivno sudjelovanje Vlade u rješavanju ovog problema i u suradnji s Bosanskim Brodom, i rafinerijom i vlasnicima, ali ne na način da se to razvodni na pola puta kao do sada, javio je novinar HRT-a Igor Rotim.

Artikulirali su svoje zahtjeve u sedam točaka. Najvažnije, traže da se preko JANAF-a, koji dostavlja naftu rafineriji u Bosanskom Brodu, regulira količina i kvaliteta nafte koja će smanjiti razinu sumpora i na taj način onemogućiti zagađenje u ovim količinama koja više nisu prihvatljiva, rekao je Rotim.

Neke obitelji odgovornima će ipak dati još jednu šansu. Ne pokrenu li se, oni će spakirati kovčege i potražiti bolje mjesto za život od zagađenog i opasnog po zdravlje Slavonskog Broda.

Facebook Komentari