12.3 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Aktualac u Sisačko-moslavačkoj županiji: Od EU fondova do poslovanja i razvojnih projekata

Aktualac u Sisačko-moslavačkoj županiji: Od EU fondova do poslovanja i razvojnih projekata

Na aktualnom satu Županijske skupštine Sisačko moslavačke županije, župan Ivo Žinić odgovara je na pitanja vijećnika.
Između ostalog izdvojio je i podatke, od koji izdvajamo sljedeće:

„Kada govorimo o povlačenju sredstava iz EU fondova i zapošljavanju, Sisačko-moslavačka županija u zadnjih je godinu dana postala lider u povlačenju sredstava iz EU fondova. Povučen je 471 milijun kuna. Tu su 22 projekta koje je pripremila županijska razvojna agencija. Baš ti projekti znače zapošljavanje. Kad je riječ o obnovi školskih zgrada, na natječaju za energetsku obnovo škola prošle su četiri škole iz SMŽ, OŠ Gvozd, OŠ Ivan Goran Kovačić Gora, OŠ Topusko i OŠ Glina, vrijednost tih investicija je oko 70.000 kuna za projektnu dokumentaciju. U tijeku je izgradnja pokrova na OŠ Popovača, te još jedna područna škola na području Jasenovca. Zajedno s Rotary klubom radi se na opremanju učionica i kabineta u SŠ Glina, zatim na sanaciji sanitarnih čvorova u OŠ Dragutina Tadijanovića u Petrinji i preuređenju učionice u Ekonomskoj školi u Sisku“ – kazao je župan Žinić.

Istaknu je da kad je riječ u vezi pomoći Vlade županiji, premijer Plenković u nekoliko je navrata rekao kako će SMŽ biti prioritet rada ove Vlade. Upravo stoga će se pokušati konačno realizirati zamisao o sjednici Vlade u Sisku. Mi ovdje imamo previše problema, lošu demografsku sliku, nedostatak radnih mjesta, odliv stanovništva.

„Očekujemo očuvanje naše industrije, a svakako želimo ponuditi projekte, prvo Sveučilište u Sisku, zatim autocesta do Siska, most na Odri, luka Sisak, brza cesta Popovača-Petrinja-Glina-Slunj, kao i cestu Sisak-Petrinja-Hrvatska Kostajnica. Tu je i izgradnja željezničke pruge Sisak-Petrinja. Pred nama je i projekt Muzej braće Radić u Martinskoj Vesi, istraživački centar fuzije, te veliko pitanje, obrana od poplava. Sjednicu Vlade očekujemo možda već i ove godine. Darovite učenike svake godine nagrađujemo, uspješnim natjecateljima na državnim natjecanjima i još kroz Zakladu Iskra za nadarenu djecu SMŽ, ove je godine bilo u toj zakladi ukupno 30 učenika. Prijavljen je i program Igrom do znanja vrijedan gotovo milijun kuna. Ovo su samo neke mjere koje imamo za darovite učenike. Turistička ponuda Sisačko-moslavačke županije je uistinu bogata, a jedni od glavnih turističkih subjekata, i Lječilište i Top Terme Tousko ovog trenutka posluju pozitivno. Jedan od najvećih problema u prigodi preuzimanja upravljanja Županijom bile su upravo Top Terme i Lječilište. Prijetila je ozbiljna opasnost da ove tvrtke, ustanove odu u likvidaciju. Prvo je napravljena jedna ozbiljna analiza cjelokupnog poslovanja. Ona je urodila smjernicama kako unaprijediti poslovanje. U Lječilištu su uvedeni novi programi, porastao je broj pacijenata, pa su prihodi na godišnjoj razini porasli za gotovo 3 milijuna kuna. Poboljšana je ponuda i Lječilište danas ima pozitivno poslovanje“ – dodao je Žinić.

Nije zaboravio ni spomenuti Top Terme kazavši da one posluju pozitivno, povećan je broj noćenja i prihodi od osnovne djelatnosti. Očekuje se da ovu poslovnu godinu završe pozitivno. To će biti druga godina za redom čime će Top Terme steći uvjete za apliciranje na fondove.

U sljedećoj godini pokušat će dovesti strateškog partnera i investiranjem privući veći broj gostiju. Isto tako u nekoliko navrata je najavljivano kako će za našu bolnicu biti nabavljen uređaj za magnetu rezonanciju, a upravo sljedećeg ponedjeljka zajedno s ravnateljem bolnice sastat ću se s novim ministrom zdravlja Kujundžićem gdje ćemo uz ostala pitanja razgovarati o nabavci tog uređaja. O ponudi jedne privatne tvrtke nije donesena nikakva odluka, a razgovori traju i s drugim bolnicama i njihovim iskustvima.

O zbrinjavanju otpada u Hrvatskoj u zadnjih desetak godina razvijan je jedan sustav centralnih odlagališta. Bio je prijedlog da će biti 13 ovakvih centara, u našoj županiji nije predviđen nijedan. Otpad s našeg područja trebao je biti zbrinjavan na tri lokacije u Brodsko-posavskoj i Karlovačkoj, te u Zagrebačkoj županiji. U zadnje vrijeme taj se sustav, privremeno odbačen, ipak pojavljuje kao mogućnost. Novi ministar ima ideju da se ide na razvrstavanje, reciklažna dvorišta.

Sustav još nije do kraja definiran, ali očekujem od ministra i ministarstva da se izjasne, koji će sustav u konačnici biti prihvaćen, bila su tek neka od izlaganja župana Žinića kojima je odgovarao na pitanja županijskih vijećnika Sisačko moslavačke županije.

Prša Dražen

Najnovije

Još iz rubrike