World Cheese Awards: Paški sir u Španjolskoj proglašen najboljim sirom Srednje i Istočne Europe

Paški sir klase 5103 Paške sirane proglašen najboljim sirom Srednje i Istočne Europe na najprestižnijem World Cheese Awards-u u San Sebastianu u Španjolskoj.

Sirane s Paga (čak njih tri) koje su sudjelovale na Međunarodnom festivalu sira na Euskadi Basque country, Međunarodnom festivalu sira u San Sebastianu, osvojile su brojna odličja, od kojih jedno najsjajnije – Supergold. Uz to, Paška sirana dobila je dva brončana odličja za sireve Pramenka klase 5501 i Jubilarni sir Pagus klase 5509. Sirana Gligora osvojila je još jedno srebrno odličje i to u klasi 5004 za svoj sir Kozlar, a nagrada nije mimoišla ni drugu kolanjsku siranu Mih. U klasi 5501 dobili su brončanu medalju za svoj sir Otočan.

Inače, na Međunarodnom festivalu sira u San Sebastianu, za kojega se njegovi organizatori hvale kako se radi o najrelevantnijem sirarskom natjecanju na svijetu, ove se godine nadmetao ukupno 3061 sir iz 35 zemalja svijeta s pet kontinenata. Prestižna prva nagrada World Cheese za najbolji sir na svijetu ove godine je pripala Kraftkaru, plavom siru iz Norveške, prema mišljenju žirija.

Dražen Prša/zadarskilist.hr

Facebook Komentari