Usvojen proračun SMŽ za 2017. godinu rashodi 764 milijuna kn, bolnice u proračunu

Na sjednici Županijske skupštine županijski su vijećnici s 24 glasa za i osam protiv na danas održanoj 20. sjednici Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije prihvatili prijedlog proračuna za 2017. godinu koji iznosi 764 milijuna kuna.

Planirani prihodi su oko 824 milijuna, ukupni minus koji je naslijeđen ponajviše ponovnim vraćanjem sisačke bolnice pod upravljane Županije je oko 60 milijuna kuna, a planirani rashodi su 764 milijuna. Njegov predlagatelj Sisačko- moslavački župan Ivo Žinić objasnio je zašto su u odnosu na 2016. godinu rashodi višestruko povećani:

„U proračun su ušle i naše službe, naše bolnice koje nisu do sada bile, tako da proračun sada iznosi gotovo 750 milijuna kn što je jedan veliki iznos za razliku od ovogodišnjeg koji je bio na razini 380 milijuna kn i to je nešto što govori da ćemo imati puno aktivnosti. U onom osnovnom djelu koji se tiče same županije on je na razini ove godine, malo uvećan, jer su nam izvorni prihodi gotovo isti, a oni su na razini 57 milijuna kn i to je nešto s čim možemo planirati budući razvoj“- kazao je župan Žinić.

Vjeruje da će već u prvim mjesecima 2017. godine biti moguće izglasati rebalans proračuna zbog pozitivnih gospodarskih kretanja:
„Volio bi da vrlo brzo, već u prvoj polovici godine, u prvih šest mjeseci, uvećamo prihode a moramo i napraviti rebalans proračuna u pozitivnom smjeru. Vjerujem da će to tako biti, ali imamo puno projekata koji nisu u proračunu za koje očekujemo da će biti financirati od Vlade a uskoro očekujemo da se i sjednica Vlade održi ovdje u Sisku, gdje bi bila prilika da se prikažu strateški projekti“.

Pri kreiranju proračuna najviše se pažnje pridavalo njegovom razvojnom aspektu, jer kad je riječ razvoja u poljoprivredi, turizmu, gospodarstvu, i dalje su ostale sve mjere koje smo imali do sada, poticajne mjere u poljoprivredi, poduzetništvu, ali tu su i neki novi projekti jer želimo i dalje unapređivati rad naše razvojne agencije „SiMoRa“ i tu će biti još jedan veći iskorak i u osnivanju smo menadžment turističke kompanije koja će napraviti određeni napredak u turizmu, kazao je Žinić.
Proračun za 2017.godinu nedavno je po prvi put javno predstavljen građanima i udrugama civilnog društva te ostalim proračunskim i izvanproračunskim korisnicima.

Dražen Prša

Facebook Komentari