Katastrofalni pravilnici: U Hrvatsku se može uvesti meso zamrznuto 40 godina, a može i salmonela

Samo 90.000 kuna isplaniralo je Ministarstvo zdravlja za kontrolu hrane u ovoj godini u svih pet slavonskih županija! No, iznos je srezan pa se zadržao, za sada, na tek 45.000 kuna. Glavninu tog posla odrađuje osječki Zavod za javno zdravstvo, piše Večernji list.

– Analizirali smo 45 uzoraka kolača, 41 sladoleda, 17 sira, niti jedan mesa i 49 sendviča. Dakle, ukupno 152 uzorka za cijelu istočnu Hrvatsku. Ministarstvo očito nema dovoljno novaca – iznijela je zabrinjavajuće podatke dr.sc. Suzana Ćavar, voditeljica Službe za zdravstvenu ekologiju ZJZ Osijek. Njihov laboratorij nije jedini u Slavoniji pa su moguća odstupanja od te statistike, ali neznatna.

Upravo je Osječko-baranjska županija naš najveći proizvođač mlijeka, mesa, voća i povrća pa se o sigurnosti hrane, u svjetlu najnovijih afera, govorilo danas na sastanku župana Vladimira Šišljagića s predstavnicima Agencije za hranu, ZJZ-a, Veterinarske inspekcije, Hrvatske poljoprivredne komore, kao i obrtničke te gospodarske komore.

Što se tiče salmonele, ukupno 1657 uzoraka mesa pregledano je u Hrvatskoj u 2013., a zdravstveno neispravan bio je tek jedan. Godinu kasnije, analizirano je njih 1865, devet je bilo neispravno.

– Velika akcija kontrole piletine odrađena je lani, kada je uzeto 5277 uzoraka, a 143 su bila zdravstveno neispravna. Kada se kontrole pojačaju, normalno da će se nešto naći – kazala je Andrea Gross Bošković, ravnateljica Agencije za hranu.

Čuđenje je na sastanku izazvala i informacija kako se hrana s određenim sojevima salmonele smatra – zdravstveno ispravnima. Tako je, naime, regulirano državnim pravilnicima.

– Salmonela je salmonela, svaka je opasna za zdravlje – reagirao je na to dr. Josip Milas iz osječkog ZJZ-a.

Inače, više od tri milijarde eura hrane i poljoprivrednih proizvoda uvezeno je lani u Hrvatsku.

– Uvozimo smeće, dok domaći proizvođači proizvode daleko kvalitetniju i zdravstveno ispravnu hranu – ističe župan Šišljagić.

Zbog sankcija na relaciji Europske unije i Rusije, u ljeto 2014., stvorilo se, nastavio je, 12 milijardi eura “viškova” pa je iz Slavonije još tada upozoravano kako će “Hrvatska postati meta proizvoda iz EU”.

– Nemamo zakonski rok koliko meso smije biti zamrznuto, nego samo preporučeni. Može se uvesti u Hrvatsku i prodavati meso zamrznuto 40 godina, a da se ne prekrši niti jedan hrvatski zakon – rezimirao je Željko Kraljičak, dožupan zadužen za poljoprivredu.

Naša zemlja nema dostatnu proizvodnju hrane ni za svoje tržište, no za to je, rečeno je, “krivac uvozni lobi koji je uništio domaću proizvodnju”. Primjerice, 50.777 proizvođača mlijeka bilo je registrirano u Hrvatskoj 2004., danas ih je tek 8.600.

– Kako je moguće da francusko ili austrijsko mlijeko u tim zemljama prodaje za šest kuna, a u našoj za dvije? Ili je lošije kvalitete ili postoje skrivene potpore, a rezultat je uništeni domaći proizvod – poručio je Kraljičak.

Niz je pravilnika, zaključeno je, koje hitno treba mijenjati.

– Kada su dolazili, nitko nije trgovačkim lancima postavljao uvjete koliko trebaju domaćih proizvoda nuditi na svojim policama. Neke države su se zaštitile i obvezale ih na čak 50 posto – naveo je Matija Brlošić iz HPK.

Stanovnike Osječko-baranjske županije ohrabrit će, pak, podatak kako u najnovijim kontrolama niti jedna namirnica pozitivna na salmonelu nije pronađena u njihovom kraju.

Zaraženo meso: Veterinarska inspekcija na koljenima, tragedija, slabe plaće, odlaze u inozemstvo

Tolušić najavio rigorozne i javne kazne, ovaj tjedan inspekcije svinjetine, mlijeka i voća

Velebitski ovčji sir šampion sajma sira u Grubišnom polju – Tolušić: neću dopustiti uvoz smeća

Facebook Komentari