12.3 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska HZŽ: Sastanak o novom sustavu naplate poreza na cestovna motorna vozila

HZŽ: Sastanak o novom sustavu naplate poreza na cestovna motorna vozila

Sastanku su uz predsjednika Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninskog župana Gorana Pauka prisustvovali i ličko-senjski župan Milan Kolić, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, varaždinski župan Predrag Štromar, obnašateljica dužnosti virovitičko-podravskog župana Sanja Bošnjak te zamjenik karlovačkog župana Josip Šafar.

Na sastanku je sudjelovao ravnatelj Porezne uprave Zrinko Zrinušić sa suradnicima te predsjednik Uprave Centra za vozila Hrvatske Davorin Pavlović sa suradnicima.

U Uvodnom izlaganju okupljenima se obratio predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk koji je izrazio zadovoljstvo dobrom suradnjom Porezne uprave, Centra za vozila Hrvatske i hrvatskih županija po pitanju Poreza na cestovna motorna vozila i istaknuo: „Siguran sam da će ovaj model o kojem danas govorimo biti puno bolji od prethodnih. Uz to, tražimo od države da nam prenese odgovornosti, a ovo je prvi potez“.

Voditelj Radne skupine za proračun i financije Ivica Bošnjak izvijestio je o dosadašnjem napretku u uspostavljanju novog sustava naplate poreza na cestovna motorna vozila. Naime, cilj je novog modela koji je predložen od strane Porezne uprave podići efikasnost naplate te prebaciti postupak same naplate direktno u stanice za tehničke preglede.

U svrhu toga prihvaćen je prijedlog županija da se Pravilnikom urede odnosi u postupku razreza i naplate ovog poreza, u planu je izrada aplikacije koja bi sadržavala sve informacije o vozilima, njihovim vlasnicima, podmirenim/nepodmirenim naknadama čime bi se ostvarila bolja regulacija. Na sastanku su predstavnici Radne skupine za financije ukazali na potencijale probleme i rizike u provedbi, koji će u vrlo kratkom roku za prilagodbu trebati biti usklađeni provedbenim propisima za uredno funkcioniranje novog načina naplate od 1.1.2017. godine.

Dražen Prša

Najnovije

Još iz rubrike