21.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Aktualac: Mašala, HDZ ovim potezom pobratimio Đakića, Culeja i Krstičevića s Vučićem...

Aktualac: Mašala, HDZ ovim potezom pobratimio Đakića, Culeja i Krstičevića s Vučićem i Nikolićem

Predrag Matić Fred (SDP) na aktualcu u Saboru pozdravio je što je Vlada “pustila suzu za Vukovar” prošloga tjedna, ali se isto HDZ nije usprotivila ulasku SNS-a, stranke koju su utemeljili četnički vojvoda Vojislav Šešelj, Aleksandar Vučić, “autor izjave jedan naprema sto”, kao i Tomislav Nikolić, u Europsku pučku stranku.

“Koji je pravi HDZ? Da je u pitanju netko od vaših predšasnika, ne bih ni postavljao ovo pitanje”, kazao je Predrag Matić.

“SNS od 2013. je podnijela zahtjev za dobivanje statusa u okviru EPP-a i o tome se odlučivalo proteklih godina u precizno definiranom procesu , u sklopu kojega su europska izaslanstva putovala u Beograd i bavila se programima SNS-a… Dio izaslanstva bio je i Miro Kovač. Stav HDZ-a je jasan – bili smo suzdržani u svibnju kad je donesena odluka na razini radne skupine, a to smo ponovili i 15. studenog. Bili smo jedina stranka u EPP-u takvoga stava. Eurozastupnica Šuica je poručila da Srbija mora riješiti niz rezidualnih pitanja iz doba velikosrpske agresije, koja se odnose i na nestale i na hibridni zakon o univerzalnoj jurisdikciji… Naznačili smo da moramo riješiti i bilateralne odnose, pitanja hrvatske manjine u Srbiji”, nabrajao je Plenković. Suzdržani su, nastavlja, zato što žele dijalogom riješiti probleme sa Srbijom, kvalitetnije s drugačijim stavom.

“Srbija je na dugom putu prema članstu u EU, a SNS ima dug put do članstva u EPP-u”, zaključio je Plenković. Matić je kazao da je zadovoljan odgovorom.

“Niste rekli ništa netočno. No, moram konstatirati da ste mogli biti i protiv, ništa ne bi bilo drugačije”, kazao je Matić, dodajući da je HDZ, uoči izbora u rujnu, isposlovao da se o tome ne odlučuje u okviru EPP-a, jer bi primitak SNS-a u istu političku obitelj u kojoj je HDZ, koštao HDZ “više nego što je nas koštala šaka jada”.

Zaključio je kako je HDZ ovim potezom s Vučićem i Nikolićem “pobratimila” Josipa Đakića, Stevu Culeja, Tomu Medveda i Damira Krstičevića, “i na to mogu reći samo – mašala!”

Plenković se odgovarajući na sljedeće pitanje SDP-ovca Željka Jovanovića prvo osvrnuo na pitanje Predraga Matića, podsjetivši ga na razdoblje uhićenja Tihomira Purde.

Vi ste tada bili savjetnik predsjednika Josipovića, a u Srbiji je na vlasti bila Tadićeva stranka. Može se reći i da ste vi bili pobratim s njima, kazao je.

Najnovije

Još iz rubrike