Zaraženo meso: Veterinarska inspekcija na koljenima, tragedija, slabe plaće, odlaze u inozemstvo

Predsjednik Sindikata veterinara Hrvatske Zdenko Pecirep u Studiju 4 objasnio je situaciju s gotovo svakodnevnim otkrićima zaraženih mesnih proizvoda u Hrvatskoj. Pokušao je objasniti tko je na kojoj strani u pravom ratu za zdravstvenu ispravnost proizvoda na hrvatskome tržištu.

Nije sva hrana koju uvozimo smeće, ali ova zaražena koja je izazvala tragedije sigurno je smeće, kaže Pecirep. Put mesa je dugačak, mi vjerujemo kolegama iz Poljske, ali nama se ne omogućuje da pregledamo tu robu, već samo robu iz tzv. trećih zemalja. Mi pregledavamo samo uzorke i tu je Veterinarska inspekcija napravila odličan posao.

Granica za robu unutar EU-a više nema, pa nema ni kontrola. Mi za domaću robu jamčimo da veterinarska služba funkcionira odlično već od uzgajivača pa do trgovina. Veterinar besplatno daje svjedodžbu da je životinja prije klanja zdrava. Zatim drugi kontrolira meso u klanju, a treći kontrolira distribuciju mesa i ribe po trgovinama. Zasad mi nemamo problema s domaćom robom, objasnio je.

Strane službe rade po istim propisima kao naše, jesu li uvoznici naknadno nešto prepakirali, pretovarili, mi to ne znamo. To je dio posla za krim-policiju koja treba otkriti nepravilnosti, dodao je. Očito je sanitarna inspekcija pogriješila prilikom pregleda pakiranog i vakuumiranog mesa, ribe i jaja i pozivam ih na suradnju, od nas mogu mnogo naučiti, rekao je Pecirep.

Uvoznici kad idu van obično kupuju najjefitnije meso. Apeliram na građane da ne kupuju meso na većim popustima jer ga se trgovci žele riješiti, upozorava Pecirep! Na proizvodima bi trebalo točno pisati zemlja uvoznik i tok tog mesa. Domaća proizvodnja sasvim sigurno može pokriti sve naše potrebe pa treba pitati trgovce zašto joj se ne okreću, pita se Pecirep.

Veterinarskih je inspektora oko 180 i rade odlično, ali nije im plaćen rad u težim uvjetima, ni prijevoz na posao, a rade 24 sata svaki dan. Naše su plaće dosta manje od plaće drugih inspekcija u RH, zato mnogi kolege odlaze van jer naše diplome su priznate svugdje u svijetu. U prvih šest mjeseci otišlo je 27 kolega i to je mnogo. Primjerice, veterinar prelazi stotine kilometara da dođe do klaonice peradi, a za svako pregledano pile dobije 5 lipa, treba pregledati 100 komada za pet kuna, a odgovornost je golema, zaključio je Pecirep.

Share This Article