Tolušić najavio rigorozne i javne kazne, ovaj tjedan inspekcije svinjetine, mlijeka i voća

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio je u Dnevniku kako se ne bi složio s konstatacijom da je Hrvatska postala odlagalište loših proizvoda.

No, kaže, činjenica je da na tržištu ima proizvoda koji kvalitetom ne zadovoljavaju kriterije koje bi mi željeli.

I njemu je upitno zašto su naši proizvodi upola skuplji od dijela uvoznih proizvoda. Naša poljoprivreda je konkurentna, možemo biti 5 do 10 posto skuplji, no toliko niža cijena govori da nešto nije dovoljno kvalitetno.

Salmonela nije nešto s čim se smije igrati, zdravlje potrošača nam je najbitnije. Ponovio je kako ne najavljuje obračun s uvoznim lobijem. Nemam ništa protiv uvoznika dok god uvoze zdravu, kvalitetnu i zdravstveno ispravnu hranu. Naše inspekcije odlično odrađuju svoj posao, nećemo dozvoliti anomalije na tržištu, istaknuo je ministar.

Najavio je rigorozne i javne kazne. Od novčanih do optužnih prijedloga i kaznenih odgovorosti. Netko tu srlja za profitom, umjesto da brine o zdravlju građana. Potvrdio je da su tijekom vikenda provedene inspekcije u desetak distributivnih lanaca – u svima su pronađene ili manje ili veće nepravilnosti. Pronađeno je meso bez slijedivosti te meso kojemu je istekao rok trajanja, naglasio je.

Za ovaj tjedan ministar je najavio inspekcije svinjetine, mlijeka i voća jer upravo tih proizvoda, kaže, ima u velikim količinama na našem tržištu po “smiješnim” cijenama.

Ministar je govorio i o zakonu o suzbijanju nepoštene trgovačke prakse koji je u pripremi. Objasnio je kako se on tiče ne samo trgovaca već i otkupljivača i proizvođača. Ne možemo dozvoliti damping cijene na tržištu i to rješavamo ovim zakonom, istaknuo je. Ne možemo na tržištu imati cijenu litre mlijeka od 2,69 kuna, dok je proizvodna cijena cijena mlijeka tri kune. Mi ne određujemo cijenu mlijeka, ali određujemo da takvi proizvodi s takvim cijenama ne mogu biti na tržištu.

Facebook Komentari