10.8 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Sigurnosna konferencija u Zagrebu: izazovi današnjice, suzbijanje terorizma

Sigurnosna konferencija u Zagrebu: izazovi današnjice, suzbijanje terorizma

U Zagrebu je danas održana 2. međunarodna sigurnosna konferencija u organizaciji Zaklade hrvatskog državnog zavjeta i Zaklade Konrad Adenauer iz Njemačke.

Konferencija se primarno bavila sigurnosnim izazovima današnjice u Hrvatskoj i svijetu u svjetlu recentnih političkih i sigurnosnih događaja i modelima suzbijanja terorizma.U ime organizatora, dobrodošlicu su zaželjeli Srećko Prusina, ravnatelj Zaklade hrvatskog državnog zavjeta i dr. Michael Lange, voditelj Ureda Zaklade Konrad Adenauer u Hrvatskoj.

Konferenciju je otvorio Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske.

Nastojat ćemo da se kroz mandat ove Vlade učine iskoraci koji će obrambene sposobnosti Hrvatske i općenito sigurnosti podignuti na razinu pouzdanog, učinkovitog i brzog interoperabilnog partnera u međunarodnoj zajednici, rekao je Plenković novinarima i dodao da će u proračunu za 2017. godinu biti povećana izdvajanja za obranu, no to nije realno očekivati, kaže, da bude 2 posto BDP-a.

Prvi se panel bavio sigurnosnim izazovima današnjice, a na njemu su govorili: Vlaho Orepić, ministar unutarnjih poslova RH, doc. dr. sc. Davor Božinović, predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH i bivši ministar obrane, Nikola Brzica, pomoćnik ministra obrane RH, doc. dr. sc. Stjepan Šterc, demograf s Prirodoslovno – matematičkog fakulteta u Zagrebu i prof. dr. sc. Valbona Zeneli, direktorica za vanjske programe na području Crnog mora i Euroazije, George C. Marshall – Europski centar za sigurnosne studije.

Drugi je panel govorio o najboljim svjetskim praksama u suzbijanju terorizma. Panelisti su bili: muftija dr. Aziz ef. Hasanović, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, prof. James Howcroft, direktor programa za terorizam i sigurnosne studije, George C. Marshall – Europski centar za sigurnosne studije, Mijo KREŠIĆ, zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine, general Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane, prof. dr. sc. Ivica Lučić s Hrvatskog instituta za povijest i Igor Tabak, vojni analitičar s portala Obris.org.

Prigodom održavanja konferencije, Srećko Prusina, ravnatelj Zaklade hrvatskog državnog zavjeta je izjavio: „Tema je današnje konferencije vrlo aktualna. Okupili smo stručnjake i donositelje odluka različitih profila kako bi razmijenili iskustva, mišljenja i prijedloge o načinima suzbijanja terorizma. Sigurnost današnjice ugrožena je na sasvim drugačiji način u odnosu na razdoblje od prije 10-ak i više godina. Organizacijom ove konferencije, Zaklada nastavlja artikulirati aktualne teme i okupljati ugledne govornike“ – zaključio je Prusina.

Dražen Prša

Najnovije

Još iz rubrike