17.3 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Sezona žetve za sve financijske prevarante: Ovo je šest stvari na koje...

Sezona žetve za sve financijske prevarante: Ovo je šest stvari na koje morate paziti kod kupnje na netu

Prema svim statističkim pokazateljima, prosinac je mjesec u kojem građani potroše najviše novca na kupnju. To znaju svi trgovci, ali to je i sezona žetve za sve financijske prevarante. U velikoj količini novca koja se okrene i velikom broju kupaca najlakše se domoći tuđeg novca, piše HRT.

U gužvama i paničnoj potrazi za artiklima popuštaju pozornost i uobičajeni oprez kupaca, a ujedno je i najviše onih koji traže što jeftinije darove. I onda se velik broj ljudi odlučuje za internetsku kupnju – najbrži način za kupca i najlakši način krađe. Fizički ste odvojeni od mjesta kupnje i morate platiti unaprijed, bez mogućnosti fizičke provjere predmeta – i tu se otvara procijep kojim se mnogi varalice koriste, upozorava financijski analitičar HRT-a Željko Kardum.

Zato je u petak Hrvatska udruga banaka objavila upozorenje: “Ne nasjedajte na lažne online ponude i oglase.” Naime, u posljednje vrijeme na stranicama društvenih mreža pojavili su se oglasi koji privlače potencijalne kupce na povoljnu kupnju različite brendirane robe (obuće, odjeće i drugih predmeta) – “HOT SALE”, “80% OFF”, “Discount Sale” i slično.

Otvaranjem linka od korisnika se traži unos osobnih podataka za registraciju, a nakon odabira plaćanja otvara se stranica s početnim slovima “http” umjesto “https”. Riječ je o lažnim stranicama koje služe za prikupljanje osobnih podataka i podataka o kartici, dok kupci robu za koju misle da su je naručili – ne dobivaju. Njihovi podaci mogu se koristiti za plaćanje na drugim internetskim trgovinama, pri čemu korisnici tek naknadno uočavaju da se njihovi računi terete za transakcije koje nisu izvršili.

Radi se o vašem novcu, zato budite posebno oprezni i pazite na sljedeće:
1. Ako je nešto previše dobro da bi bilo istinito – vjerojatno i nije istinito.
2. Pazite da stranica preko koje se obavlja plaćanje počinje slovima “https”, a ne “http”.
3. Kad pristupate stranici, sami na tastaturi upišite internetsku adresu prodajnog mjesta, nikada putem poveznica (linkova) s drugih web-stranica
4. Kad ste na željenoj stranici, provjerite jeste li doista na njoj ili se slika ne podudara s internetskom adresom koja piše slovima u pregledniku na vrhu.
5. Nikad ne upisujte svoj PIN na internet. PIN služi isključivo za bankomate i POS-uređaje
6. CVC2, odnosno one tri znamenke s poleđine kartice, unosite samo ako je internetska stranica osigurana (“https”) Jednom kad verificirate transakciju s 3 broja na poleđini kartice – ta transakcija je konačna. Ne možete prigovoriti banci da je niste htjeli ili da to niste kupili.

Ima li razlike u sigurnosti debitnih i kreditnih kartica?

Jedne skidaju odmah s računa, a druge dospijevaju tek nakon određenog datuma u mjesecu. Kradljivce na internetu ne zanima ni brand ni vrsta vaše kartice. Njima je potpuno svejedno. Jednom kad ste unijeli svoje tri znamenke s poleđine kartice, za vas je nastala obveza. A prevaranti će onda u vaše ime nastaviti kupnju. Debitna, kreditna, potpuno svejedno.

Koji su prvi sumnjivi znakovi prijevare?

Sumnjivo je ako nakon internetske kupnje ne dobijete potvrdu o transakciji ni potvrdu o kupnji. Drugi znak (a tada je već obično prilično kasno) je kad odjednom na svom Net-bankingu primijetite seriju računa i kako vam se skida novac za transakcije koje nikad niste obavili. I zadnje, ali ne manje važno – ako izgubite karticu, odmah prijavite banci koja vam ju je izdala. Bez odgode.

Najnovije

Još iz rubrike