10.8 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Premijer Plenković o optužnicama protiv Krstičevića, Kalmete i Hernadija, Uskoku, DORH-u....

Premijer Plenković o optužnicama protiv Krstičevića, Kalmete i Hernadija, Uskoku, DORH-u….

Premijer Andrej Plenković sudjelovao je na Drugoj međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji Zagreb 2016., koju su organizirali Zaklada hrvatskog državnog zavjeta i Zaklada Konrad Adenauer u Hrvatskoj. Nakon konferencije premijer je davao izjave za medije i komentirao aktualne političke događaje, prenosi N1.

Novinari su premijera zamolili za komentar vezan uz napise u brojnim medijima oko toga da je ministra obrane Damira Krstičevića traži Tužiteljstvo BiH.

“To je sad već serija informacija koja se objavljuje u medijima. Stojim čvrsto iza potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, iza njegovog rada i danas u Vladi. Ovo je jedna od informacija koja, pretpostavljam, ima za cilj političko diskreditiranje ministra Krstičevića. Od toga neće biti ništa. Pozicija Vlade je jasna. Sva kaznena djela i eventualni zločini trebaju se procesuirati i istražiti, a onoga koji je za to odgovoran podvrgnuti pravnim mjerama, ali manipuliranje koje bi u pozadini imalo za cilj destabilizaciju Vlade, ja kao predsjednik Vlade Republike Hrvatske, ne prihvaćam”, rekao je Plenković.

Premijer je zamoljen da komentira i izjavu zadarskoga gradonačelnika, Božidara Kalmete, protiv kojega je USKOK podnio novu optužnicu, a koji je napao DORH. Upitan slaže li se on i HDZ s Kalmetinim stavom, premijer je rekao da je protekla tri dana boravio u Ukrajini, da se sinoć vratio te da se sad informira o svim zbivanjima. “Kad se čujem s Kalmetom, onda ću komentirati”, rekao je Plenković.

Upitan za stajalište Vlade Republike Hrvatske, oko najave glasnogovornika MOL-a, da će ta kompanija prodati Inu, ukoliko ne budu poslovali kako njima odgovara, Plenković je kazao da izjave glasnogovornika MOL-a neće komentirati. “Moja je Vlada prva koja je organizirala susret s Upravom Ine nakon nekoliko godina”, rekao je premijer i ponovio kako je Ina strateška kompanija, a Vlada radi sve što može kako bi objedinila sve stručnjake u području energetike kako bi dogovorila strategiju za njezin razvoj.

Kazao je da je ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier danas u Budimpešti, a da će se na to referirati kad se na razini Vlade postigne jedinstveno rješenje. “Hrvatska je zainteresirana da Ina bude kvalitetna, profitabilna kompanija koja nama garantira stabilnost”, rekao je Plenković.

Na pitanje kako komentira izjavu odvjetnika Zsolta Hernadija, da neće biti žalbe na Interpolovu odluku o odbacivanju zahtjeva hrvatske strane da obnovi međunarodni uhidbeni nalog, Plenković je rekao da neće komentirati tvrdnje odvjetnika.

“Postupak, koji se vodio, pokrenut je od strane DORH-a pred Županijskim sudom. Informaciju od Interpola doživljavamo kao tehničku infomaciju. Postoji mogućnost da se na razini suradnje u okviru Europskog suda razriješe eventualni sporovi koji o tome govore”, rekao je Plenković, dodavši da bi se to dogodilo na način da Županijski sud traži preliminarno mišljenje od Europskog suda. “Pitanje nije ispolitizirano”, rekao je Plenković.

Plenković je dodao da će Hrvatska, što se tiče institucija, nastaviti taj proces. “Postoje međunarodni mehanizmi suradnje. Mi ćemo nastaviti taj proces”, rekao je Plenković.

Najnovije

Još iz rubrike