24 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Pantovčak u napadu na bivšeg ministra vanjskih poslova Kovača jer se drznuo...

Pantovčak u napadu na bivšeg ministra vanjskih poslova Kovača jer se drznuo reći istinu

Nakon što je Miro Kovač, bivši ministar vanjskih poslova i aktualni predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku, otkrio da ni on ni tadašnja Vlada nisu bili uključeni u pripremu deklaracije koju je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović potpisala u lipnju s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, izvori bliski Pantovčaku prozivaju Kovača za politikantstvo i otkrivaju da je za predsjednicu on bio najveće razočaranje u bivšoj Vladi premijera Tihomira Oreškovića, piše Večernji list.

Kovač je, podsjetimo, u razgovoru za Večernji list izjavio da nikad nije razumio kako je došlo do toga da predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović potpisuje deklaraciju s Vučićem.

– Ne znam tko je osmislio takvo postupanje. Svatko tko je dobronamjeran, a ja to jesam, vjerovat će da predsjednica Grabar-Kitarović nije, sama je bila ministrica. Iz današnje perspektive to nekome može izgledati i kao podvala njoj. Naime, cijela priča oko toga, ako je sagledamo hladne glave, ispada apsurdna – rekao je Kovač dodavši da je postojao nerazmjer u zastupljenosti država jer “na jednoj strani imamo predsjednicu Republike Hrvatske”, a “na drugoj pak strani nema njezina kolege, predsjednika Republike Srbije”, nego “umjesto njega imamo tehničkog predsjednika vlade Srbije i njegova tehničkog ministra vanjskih poslova”.

Kovač nije bio prisutan na potpisivanju deklaracije u Subotici.

– Drugo, u izradi same deklaracije nije sudjelovala hrvatska Vlada, dok ju je srpska vlada čak na jednoj od svojih sjednica službeno usvojila, i to na dan kada je potpisana. To se zove politički nadrealizam – dodao je Kovač u intervjuu.

No od upućenog izvora koji je govorio pod uvjetom anonimnosti doznajemo da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović puno prije no što je počela priprema deklaracije sa Srbijom stekla o Kovaču poprilično loše mišljenje jer navodno nije realizirao dogovore koje je on kao ministar vanjskih poslova imao s predsjednicom Republike o imenovanju nekih veleposlanika. Neslužbeno, na Pantovčaku je prevladao stav da ministar Kovač “nije čovjek s kojim se može razgovarati, a s druge strane premijer Tihomir Orešković nije se razumio u vanjsku politiku”. Iz takve perspektive, predsjedničina odluka da pripremi i potpiše deklaraciju sa Srbijom objašnjena je kao postupak koji bi svaka državnica ili državnik napravili.

Deklaracija o unapređenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja Hrvatske i Srbije potpisana je 20. lipnja u Subotici, a u to vrijeme ministar Kovač pokušavao je, kroz Vijeće EU, nametnuti Srbiji uvjet da promijeni svoj zakon o regionalnoj jurisdikciji za suđenje za ratne zločine. Taj uvjet na kraju nije ni spomenut u potpisanoj deklaraciji.

Izvori bliži Vladi premijera Andreja Plenkovića nego Uredu predsjednice jučer su reagirali na Kovačev intervju riječima da nije potrebno sada stvarati dojam o podjelama između različitih grana hrvatske vlasti, pogotovo ne na vanjskopolitičkim temama i ne na temi odnosa sa Srbijom.

Iz ove Vlade odašilju uvjerenja da se ne može ponoviti slična situacija izostavljanja ministra vanjskih poslova iz diplomatskih inicijativa predsjednice, kakva se očito dogodila u slučaju Kovača.

Najnovije

Još iz rubrike