12.7 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Lalovac: riječ je o instituciji ministra financija prema kojoj se banke ne...

Lalovac: riječ je o instituciji ministra financija prema kojoj se banke ne smiju ponašati bahato

U Zagrebu se održava konferencija “Ekonomske politike RH i očekivanja za 2017. – porezna reforma i proračun za 2017”. Uz aktualnog ministra financija Zdravka Marića, jedan od glavnih govornika ondje bit će bivši ministar financija Boris Lalovac. Tim povodom gostovao je u emisiji Studio 4.

Glavna poruka konferencije je oporavak izvoza koji je izveo zemlju iz krize. To je najzdraviji dio gospodarstva i bit će zanimljivo što će porezna reforma donijeti izvoznicima i kakav će u konačnici biti proračun, poručo je Lalovac. Na pitanje je li Zdravko Marić u pravu što provodi poreznu reformu, Lalovac je kazao kako se “nikad nije libio pohvaliti nekoga, bez obzira iz koje stranke dolazi i u smislu daljnjeg gospodarskog napretka ministar će imati njegovu podršku”.

Smatra da su Marićeve namjere dobre, ali i da su očekivanja prevelika. Za postizanje svih pozitivnih efekata treba uskladiti druge politike i provesti strukturne reforme. Kao dobru poreznu mjeru Lalovac je naveo – smanjenje opterećenja rada i dohotka. Skeptičan je oko uvođenja poreza na nekretnine – ne zna se koliko će to opteretiti građane i uz to bi svakako trebalo razmisliti o ukidanju prireza. Također nije siguran koliko prostora na rashodovnoj strani proračuna ima za provođenje strukturnih reformi. Iduće, 2017. godina je teška godina i na naplatu dolaze milijarde, zbog čega je, pretpostavlja Lalovac, ministar i odustao od smanjenja PDV-a.

Komentirajući prijedlog njegovih stranačkih kolega Gordana Marasa i Grčića za povećanjem najviše stope poreza na plaće na 48% Lalovac je kazao kako su građani previše opterećeni porezom na dohodak. “Meni je bitno da ljudi rade i da su manje opterećeni. Ne slaže se s Marićevom mjerom ‘sintetičkog oporezivanja’ tako da onaj tko radi tri posla – plaća najvišu stopu poreza od 36 posto. To demotivira ljude, smatra.

Lalovac je jedan od prvih upozoravao na ‘Članak 12’ u paketu poreznih zakona – otpis bankama neneplativih potraživanja. Boji se da bi otpis bankama tog novca mogao ići na teret proračuna, ali da ne bi došlo do konačnog otpisa duga građana. Dogodit će se da će na otpis dugovanja banke dobiti porezno priznati rashod, a nećemo imati kontrolu nad tim. “Ako uzmemo u obzir da se radi o 40 milijardi nenaplativih potraživanja, to može biti snažan teret na proračun. Banke to mogu prodati trećim osobama (agencijama ili fondovima), a one će dugove ponovno naplaćivati građanima”, kazao je Lalovac.

Na pitanje ima li Zdravko Marić hrabrosti postaviti se prema bankama kao što se on postavio pri rješavanju slučaja švicarski franak, Lalovac je kazao kako se ne radi o Mariću ili Lalovcu nego o instituciji ministra financija prema kojoj se banke ne smiju ponašati bahato. “Bankari moraju poštivati instituciju ministra financija, kao što to rade svi drugi građani”, kazao je Lalovac.

Najnovije

Još iz rubrike