Grad Heroj 25 godina: Teško je proći gradom i vidjeti one koji su izmaknuli pravdi

Studeni je težak mjesec za Vukovarce. I mnogi su ovih dana prozvali Državno odvjetništvo za sporost u procesuiranju ratnih zločina. Iz DORH-a su HRT-u, bez odgovora na postavljena pitanja, uputili na dokumente koje su dosad objavljivali. Iz Ministarstva pravosuđa nisu odgovorili, piše HRT

Teško je proći gradom i vidjeti one koji su izmaknuli pravdi. Vukovarci pozivaju sve koji nešto znaju da to i prijave. No, apeliraju i na institucije. Od 1991. do 2014. godine državna odvjetništva u Vukovaru i Osijeku pokrenula su postupke protiv 1203 osobe, a osuđena je samo 181.

Dodatni problem je suradnja sa Srbijom. Za zločin na Ovčari, primjerice, u Beogradu je 11 osoba prvotno osuđeno na kazne zatvora od 5 do 20 godina. No, prije tri godine presuda se ukida, a postupak vraća na početak.

Odjeli za ratne zločine, kaže bivši državni odvjetnik Željko Olujić, nisu dovoljno ekipirani i rade u nemogućim uvjetima. Obitelji žrtava žale se i na tromost institucija jer neki su zločini otkriveni isključivo zbog njihova pritiska.

Na Međunarodnom sudu u Haagu mnogi su postupci za zločin na Ovčari obustavljeni zbog smrti optuženika, a Vojislav Šešelj je prvostupanjskom presudom oslobođen.

Bez istine koja je, kažu Vukovarci, sve teže dostižna, grad jednostavno ne može krenuti dalje.

Share This Article