Državnom tajniku Zvonku Milasu požalili se predstavnici Hrvata iz Vojvodine

Danas je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas primio je u posjet predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, ujedno i narodnog poslanika u Narodnoj Skupštini Republike Srbije Tomislava Žigmanova, glavnu urednicu tjednika „Hrvatska riječ“ Jasminku Dulić i predsjednika Povjerenstva Hrvatskog nacionalnog vijeća za povredu manjinskih prava Darka Baštovanovića.

Tom prigodom Tomislav Žigmanov je istaknuo nedostatnu komunikaciju službenih predstavnika hrvatske zajednice i hrvatskih institucija u Vojvodini, odnosno Republici Srbiji, s predstavnicima vlasti, kako na saveznoj razini, tako i na pokrajinskoj i lokalnima.

Posljedica navedenog je nemogućnost pronalaženja rješenja i samo rješavanje problema s kojima se hrvatska zajednica susreće u svome životu i radu.

Stoga bi Republika Hrvatska trebala Republici Srbiji uputiti snažnu poruku kako su Hrvati koji tamo žive za nju od posebne važnosti te im biti snažna potpora u sustavnom ostvarivanju njihovih manjinskih prava u skladu s međunarodnim pravom te tražiti ispunjenje standarda i uvažavanje uzajamnosti, kako bi se osigurao opstanak i zaštitila prava hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji, kazao je Žigmanov.

Državni tajnik Milas pružio je punu potporu zahtjevima hrvatskih predstavnika te kazao kako će Središnji državni ured zajedno s Ministarstvom vanjski i europskih poslova Republike Hrvatske i ostalim hrvatskim institucijama relevantnim za očuvanje i unaprjeđenje prava hrvatske manjine u Vojvodini i Srbiji nastaviti sustavno poticati rješavanje otvorenih pitanja s Republikom Srbijom s ciljem poboljšanja pravnog statusa hrvatske zajednice.

Sastanku su uz državnog tajnika Milasa prisustvovali Milan Bošnjak, savjetnik s posebnim položajem za hrvatsku nacionalnu manjinu i Dubravka Severinski, viša stručna savjetnica.

Dražen Prša

Facebook Komentari