12.3 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Banke u Hrvatskoj su filijale stranih i nisu sretne kad je u...

Banke u Hrvatskoj su filijale stranih i nisu sretne kad je u pitanju financiranje hrvatskih izvoznika

Ministar financija Zdravko Marić sudjeluje na poslovnom skupu hrvatskih izvoznika. Pohvalio ih je i rekao kako su oni jedan od glavnih preduvjeta za rast gospodarstva, javlja HRT.

U iduće četiri godine, rekao je Zdravko Marić, očekuje rast izvoza od 6%. Porast BDP-a u 2016. od 2,5 do 3%, ovisno o projekcijama, za njega je zadovoljavajući, ali ne i dovoljan, gledajući na dulji rok. Najavio je kako će deficit 2017. biti ispod 2 posto, a očekuje podizanje rejtinga, smanjivanje zaduživanja i stavljanje u ‘optjecaj’ državne imovine. Dotaknuo se i porezne reforme, što je jedna od glavnih tema ovogodišnjeg skupa. Rekao je da je zadovoljan raspravom u Saboru u dva čitanja.

Porezna reforma i uskoro proračun dat će temeljene smjernice kakva će biti ekonomska politika Hrvatske iduće godine. Izvoznici se već niz godina žale na visoku kunu i slabu potporu države.

“Zašto nema zajedničkih mjera Vlade i HNB-a koje bi nama, posebno izvoznicima, u tom smislu pomogle? Situacija je vrlo kompleksna i teška, a u idućoj će godini biti ako ne i teža”, poručio je predsjednik Hrvatskih izvoznika Darinko Bago.

Bago je gostovao i u Studiju 4 i naveo da banke u hrvatskoj nemaju interesa poduprijeti hrvatske izvoznike.

Banke u Hrvatskoj su filijale inozemnih banaka koje nemaju svoju politiku i nisu sretne u pomaganju hrvatskih izvoznika, rekao je Bago i dodao kako ostaje jedino HBOR, za kojega se nada da će ga hrvatska vlada dokapitalizirati s milijardu eura.

Bago je prepričao i da je ukrajinski premijer Volodimir Grojsman bio vidno dirnut kad je hrvatski premijer Andrej Plenković u Ukrajini održao govor na Ukrajinskom i ocijenio da bi taj posjet mogao biti povijesni za uspostavu gospodarskih veza s tom zemljom.

Grojsman kaže da Ukrajina želi sudjelovati u projektu LNG terminala u Hrvatskoj, evo zašto

Najnovije

Još iz rubrike