13.4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Zastupniku Aleksiću stigli prijedlozi građana za poreznu reformu, evo koji su daljnji...

Zastupniku Aleksiću stigli prijedlozi građana za poreznu reformu, evo koji su daljnji koraci

U tijeku su pripeme za pisane prijedloge izmjena u paketu poreznih reformi. Sve prijedloge koje ste poslali čitam, analiziram i u suradnji s Udrugom Franak ću ih finalizirati te poslati Mariću i suradnicima u obliku prijedloga. Ako ne prođe na taj način, pripremit ću amandmane. Ako ne prođu niti amandmani – ja tu uistinu ne mogu ništa više učiniti, izvijestio je danas saborski zastupnik Snage Goran Aleksić, koji je ranije pozvao sve zainteresirane da mu pošalju konkretne prijedloge za poreznu reformu.

Na svom fb-profilu ocijenio je i da “mediji svaki čas izbace neku novu “senzaciju”, zaokupe nas time pa se onda bavimo time umjesto da se bavimo trajnim problemima”.

Jedan od najdugovječnijih problema, koji traje već 13 godina jesu nezakonito ugovorene kamatne stope, koje su početkom 2014. banke pokušale “ozakoniti” nezakonitom primjenom zakonskih odredaba – znamo što su banke učinile. Odredile su u postojećim kreditima parametre za promjenjivu kamatnu stopu, te parametre primjenjuju i dan-danas, ne postoji niti jedna kazna za ijednu banku zbog toga, država jako sporo i nikako ne funkcionira u tome smjeru, obećanja dana Udruzi Franak da će se to riješiti mrtvo su slovo na papiru, ja pokušavam sada direktnim djelovanjem ponovo i ponovo ukazati na tu problematiku, ali zasad se ništa ne događa. Banke i dalje pelješe građane nezakonitim kamatama na temelju nezakonito određenih parametara u promjenjivoj kamatnoj stopi. Takvo je stanje u gotovo svim potrošačkim kreditima ugovorenim prije 1.1.2013. dok je u konvertiranim CHF kreditima dužnicima nametnuta kamata koju su morali prihvatiti, inače ne bi bilo konverzije. Sve skupa je vrlo jednostavno rješivo, međutim, neki se prave ludi (HNB) dok neki uopće ne razumiju o čemu se tu radi. Ja ću nastaviti govoriti jedno te isto i zahtijevati da se problem riješi. dakle, u svim potrošačkim kreditima s promjenjivim kamatnim stropama ugovorenim prije 1.1.2013. moraju se ugovoriti fiksne kamatne marže na temelju razlike početno ugovorene kamatne stope i početne vrijednosti promjenjivog parametra. Bilo što drugačije jest teško kršenje obvezno-pravnih načela koja vrijede već 2.000 godina. I nakon 2.000 godina rimskoga prava, banke primjenjuju uz pomoć HNB-a pravo koje ne postoji niti u jednoj zemlji EU-a, ali niti u drugim zemljama. Primjenjuju pravo jačeg, pravo sile i pravo koje pokriva HNB svojim iskrivljenim tumačenjima našega prava. Dokle?, pita se Aleksić.

Aleksić pozvao sve koji imaju konkretne i stručne prijedloge za poreznu reformu da mu ih pošalju

Aleksić: Prijedlog je dostavljen MOST-u, da konačno nezakonite kamate stavimo ad acta

Najnovije

Još iz rubrike