Svjetski dan sjećanja na žrtve u cestovnom prometu: posveta svima kojima je sekunda uništila život

Svjetski dan sjećanja na žrtve cestovnog prometa (WDR), posvećen je svima kojima je sekunda u prometu zauvijek otela ili uništila živote, njihovim obiteljima i zajednicama.

Obilježava se svake godine, treće nedjelje u studenom, a započelo je 1993. godine u Velikoj Britaniji u organizaciji nevladinih udruga ujedinjenih u Europsku federaciju žrtava prometa (FEVR). U Republici Hrvatskoj nevladine udruge ovaj dan obilježavaju od 2004. godine.

Ovogodišnju organizaciju Svjetskog dana sjećanja provest će udruga Sigurnost u cestovnom prometu, pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

Prema Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa za razdoblje 2011.– 2020. godine jedan od ciljeva je smanjenje broja smrtno stradalih za 50 posto u sljedećih deset godina. Ovim bi do 2020. godine broj smrtno stradalih u cestovnom prometu u Republici Hrvatskoj trebao biti manji od pet osoba na svakih 100 tisuća stanovnika. Ovako zacrtan cilj ostvariv je uz stvarnu podršku najviših državnih tijela i pojedinaca te ako se u njegovu realizaciju uključe i institucije civilnog društva.

Pridružimo se pozivu udruge Sigurnost u prometu i u nedjelju, 20. studenoga između 18 i 20 sati zapalimo svijeće na prozorima za poginule u cestovnom prometu, poručili su iz MUP-a.

Dražen Prša

Facebook Komentari