Sjajan uspjeh u Belgiji: Inovaciji zagrebačkog Grafičkog fakulteta Grand Prix u Bruxellesu

Udruga inovatora Hrvatske i Hrvatska zajednica tehničke kulture bili su organizatori ovogodišnjeg sudjelovanja hrvatskih inovatora na 65. međunarodnom sajmu inovacija INNOVA 2016, Bruxelles, od 17. do 19. studenog 2016., kojem je nazočilo više od 10.000 posjetitelja.

Sajam se održavao na četiri tisuće četvornih metara, a ovogodišnje inovacije ocjenjivao je međunarodni ocjenjivački sud kojeg je činilo više od 70 stručnjaka.

Inovacija Grafičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dobila je glavnu nagradu Grand Prix na prestižnoj izložbi inovacija INNOVA 2016. Riječ je o Nevidljivom označavanju u vizualnom i infracrvenom spektru na tekstilu s Ink jet tehnologijom čiji su autori prof.dr.sc Vilko Žiljak, prof.dr.sc. Ivana Stanimirović Žiljak, prof.dr.sc. Klaudio Pap i dr.sc. Jane Žiljak Vujić.

Riječ je o velikom uspjehu za neku hrvatsku inovaciju u Bruxellesu, spomenimo da je posljednji put Grand Prixom hrvatska inovacija ondje nagrađena 1995. godine.

Na INNOVI je ove godine u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Sveučilišta u Zagrebu i uz potporu Hrvatske gospodarske komore predstavljeno još šest inovacija. Sve inovacije nagrađene su i sa značajnim nagradama – četiri zlata i dva srebra te Grand Prixom.

Zlatnu medalju dobile su inovacije Ruconbar prof.dr.sc. Stjepana Lakušića i dr.sc. Ive Haladina s Građevinskog fakulteta u Zagrebu, Samohodni vagon za prijevoz rasutog tereta nastao u suradnji Radionice željezničkih vozila Čakovec i Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, MBO-T stroj za bioreaktorsko kompostiranje Đure Horvata i tvrtke Tehnix i inovacija Grafičkog fakulteta. Samohodni vagon za rasuti teret nagrađen je posebnom nagradom – zlatom Svjetske organizacije za zaštitu intelektualnog vlasništva.

Srebrene medalje dobili su Uređaj za ispitivanje pokretnih dijelova namještaja Ivice Grbca, Gojka Nikolića i Marka Krajnovića sa Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i kremasti eko med Domagoja Bračića i tvrtke PIP.

Ove je godine na INNOVI predstavljeno više od 250 inovacija iz 15 zemalja, a nekom od nagrada nagrađeno je 30 posto inovacija koje je ocjenjivao stručni ocjenjivački sud u čijem je sastavu bilo stotinu sudaca iz cijelog svijeta.

Već tradicionalno, u Bruxellesu su i dodijeljena prestižna odličja Vitezova inovatorstva. Za izniman doprinos razvoju i promociji inovacija i inventivnog rada, Redom viteza ove je godine iz Hrvatske odlikovan prof.dr.sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, priopćeno je iz Udruge inovatora Hrvatske.

Dražen Prša

Facebook Komentari