12.7 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska SirCroFest, dobra promocija hrvatskih proizvoda: Poljanac od sirovog mlijeka šampion

SirCroFest, dobra promocija hrvatskih proizvoda: Poljanac od sirovog mlijeka šampion

Domaći kravlji sir Poljanac od sirovog mlijeka Silvana Orbanića zaslužio je titulu šampiona kvalitete na 2. festivalu sira SirCro.

Za razliku od brojnih obavijesti koji stižu od nadležnog Ministarstva poljoprivrede o salmoneli u raznim proizvodima do prekomjerne razine pesticida u povrću, u petak je u hotelu International sve mirisalo na domaću kvalitetu.

Svježi sirevi, vrhnja i jogurti, Josipdolski dimko s kaduljom, Kuhani polutvrdi dimljeni sir s vlascem, Plešivički polutvrdi sir s tartufom, Kuhani polutvrdi sir s grčkim sijenom samo su neke od delicija koje su se predstavile na 2. festivalu sira SirCro koji se održao u organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije, Savez malih sirara RH „SirCro“ i Savjetodavne službe uz potporu Grada Zagreba i Ministarstva poljoprivrede.

Ravnatelj Savjetodavne službe Hrvoje Horvat rekao je kako se poremećaji u sektoru mlijeka u EU intenzivno prelijevaju i na nas, no ovakve manifestacije su prilika da se pokaže da situacija ne mora biti takva, “pogotovo ne u sirarstvu koje može biti odličan put za izlazak iz krize i pridruživanje dodane vrijednosti proizvodima.”

Horvat napominje da je tu i međunarodni projekt PLAID (Peer-to-peer Learning: Accessing Innovation through Demonstration) koji se financira sredstvima europskog inovacijskog programa Horizon 2020. a čija je osnovna zamisao je da se na nivou EU formira mreža oglednih, demonstracijskih farmi s kojima će zainteresirani proizvođači komunicirati putem virtualnih, informacijskih tehnologija. Sve farme koje dobrovoljno uđu u projekt kao partneri bit će obilježene na karti Europe.

Grad Zagreb prepoznao je važnost ovakvog festivala. Zamjenik pročelnika za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba Luka Čuljak istakao je kako su ovi događaji prilika za prezentaciju proizvoda, ali i razmjenu iskustava, a ponuda drugog dana festivala će se preseliti na Trg bana Josipa Jelačića gdje će svi stanovnici i posjetitelji Zagreba moći uživati u ovim kvalitetnim proizvodima.

2. SirCro otvorio je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak koji je naglasio da su ovakve manifestacije dobra prilika za promociju malih OPG-a i njihovih vrhunskih proizvoda, ali i otvaranja novih mogućnosti za izvoz.

“Ministarstvo poljoprivrede ponovno je uspostavilo Savjet za mlijeko na kojem će se raspravljati o problemima ovog osjetljivog sektora i pronaći mjere za njegovo poboljšanje. U potpunosti podržavamo proizvođače mliječnih proizvoda koji bilježe uspjehe na manifestacijama u Hrvatskoj i u svijetu. To samo dokazuje da je ovo potencijal na kojem se može raditi”, rekao je Majdak.

Stručno ocjenjivačko povjerenstvo imalo je težak zadatak odabrati najbolje od 37 uzoraka prijavljenih na ocjenjivanje. Petnaest proizvođača dobilo je diplome i priznanja, većinom za po tri proizvoda.

Na festivalu je naglašen i veliki uspjeh hrvatskih sirara u Austriji. Na 13. Međunarodno ocjenjivanje i izložbu sireva. 13. Internationale Käsiade organizira Udruženje sirara i stručnjaka u mljekarstvu iz Innsbrucka svake druge godine i ona predstavlja jednu od najznačajnijih izložbi sira u Europi. Ukupno je bilo prijavljeno i ocjenjeno 510 sireva od čega je njih 199 odnosno 27 % dobilo jednu od medalja i to: 66 zlatnih, 80 srebrnih i 53 brončane. Sirevi su došli iz Austrije, Švicarske, Hrvatske, Njemačke, Italije, Španjolske, Mađarske, Slovačke, Norveške i Slovenije.

Od 20 sireva koji su naši mali sirari poslali i koji su bili ocijenjeni od strane stručne ocjenjivačke komisije njih 10 je osvojilo neku od diploma, a najsjajnija medalja – jedina naša zlatna diploma otišla je u Osječko-baranjsku županiju za Polutvrdi kuhani dimljeni kozji sir s rumom proizvođača Josipa Đurkovića iz sela Marjančaci koji se nalazi u sastavu Grada Valpovo.

Dražen Prša/Agrobiz.hr

Najnovije

Još iz rubrike