Premijer Plenković u posjetu Ukrajini, otvara ukrajinsko-hrvatski gospodarski forum

Hrvatski premijer Andrej Plenković danas putuje u posjet Ukrajini.

Riječ je o važnom vanjsko političkom susretu koji je dogovoren još u rujnu ove godine, kad je Andrej Plenković boravio u Kijevu kao potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta i predsjednik Parlamentarnog odbora za pridruživanje Ukrajine i Europske unije, priopćeno je iz Vlade.

Ovo je premijeru Plenkoviću nakon BiH drugi bilateralni posjet otkako je stupio na dužnost, a u ponedjeljak ima sastanak sa kolegom Vladimirom Grojsmanom te s predsjednikom Petrom Porošenkom, koji je nedavno pokazao interes da se njegova zemlja pridruži inicijativi Jadran-Baltik-Crno more.

Hrvatski premijer daje podršku EU-a Ukrajini u institucionalnom, financijskom i gospodarskom pogledu a njegov posjet dolazi nekoliko dana nakon što su članice Europske unije odobrile bezvizni režim za ukrajinske građane, što još mora potvrditi Europski parlament, a što će zasigurno olakšati i buduću gospodarsku suradnju Hrvatske i Ukrajine.

Dvojica premijera otvorit će ukrajinsko-hrvatski gospodarski forum na kojemu će sudjelovati brojno hrvatsko gospodarsko izaslanstvo predvođeno predsjednikom Hrvatske gospodarske komore (HGK) Lukom Burilovićem. U izaslanstvu će biti predstavnici sedamdesetak tvrtki, među kojima su Podravka, Zvijezda, Dalekovod, Stražaplastika, Podravka, Adriadiesel.

Cilj foruma je unaprijediti gospodarsku suradnju između Hrvatske i Ukrajine te povećati robnu razmjenu. Očekuje se da će s ukrajinske strane sudjelovati gospodarstvenici iz stotinjak tvrtki.

Dražen Prša

Ukrajinsko-hrvatski gospodarski forum: Iskoristit ćemo poboljšanje poslovne klime u Ukrajini

Facebook Komentari