12.7 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Što mislite, do kada će trajati ova južina u Studenom? Crometeo prognoza...

Što mislite, do kada će trajati ova južina u Studenom? Crometeo prognoza će vas iznenaditi….

Studeni je u dosadašnjem tijeku mjeseca opravdao svoje ime. Zaredali su se dani većinom hladniji od prosjeka. Posljednjih dana minimalne temperature zraka padale su do zimskih -5°C, a čak i uz obalu i na otocima bilo je jedva iznad nule.

Jutrošnja južina uvod je u sasvim drugačiji ostatak mjeseca. Prostrano polje sniženog tlaka zraka s centrom nad sjeverozapadnom Europom našem dijelu Europe donosi južne vjetrove i toplu zračnu masu, tako da će nas sljedećih dana pratiti natprosječno toplo vrijeme, iako uz više oblaka i povremenu kišu. Osobito toplo bit će u prvoj polovini sljedećeg tjedna kada bi temperaturna odstupanja od normale ponegdje biti blizu rekordnih vrijednosti, piše Crometeo.

JADRAN:

Subota će biti umjereno do znatno oblačna. U Dalmaciji će kiše neće biti posvuda, a ne očekuju se veće količine. Na sjevernom Jadranu ponovno obilnija kiša, povremeno praćena grmljavinom, a lokalno može pasti preko 100 litara oborina po kvadratnom metru. Puhat će umjereno do jako jugo, na moru s olujnim udarima. Navečer na moru sjevernog Jadrana jugo će okrenuti na slab do umjeren lebić ili zapadnjak. Bit će toplo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 8 do 14°C, uz obalu i na otocima od 14 do 18°C. Najviše dnevne temperature od 15°C ponegdje u Istri do 20°C ponegdje u Dalmaciji.

Nedjelja će biti nestabilna i topla. Na sjevernom Jadranu povoljnije u odnosu na prethodne dane pa će biti više sunčanih razdoblja uz manje kiše. U sjevernoj i dijelu srednje Dalmacije osobito ujutro kiše, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Najmanje oborina ili suho zadržat će se u južnoj Dalmaciji. Jugo će u Dalmaciji tijekom dana postupno slabiti, a na sjevernom Jadranu većinom slab vjetar promjenjiva smjera. Jutarnje temperature zraka bez veće promjene u odnosu na subotu, najviše dnevne većinom od 15 do 20°C.

Još toplije vrijeme očekuje nas sljedećeg tjedna! Od ponedjeljka do četvrtka bit će pretežno sunčano uz umjereno jugo i temperature zraka koje će u mnogim dijelovima Dalmacije dosezati ili čak malo prijeći visokih 20 Celzijevih stupnjeva! Ovako visoke temperature zraka u zadnjoj dekadi studenog nisu uobičajene, a novo razdoblje s hladnijim vremenom za sada nije na vidiku!

UNUTRAŠNJOST:

U subotu toplo i promjenjivo vrijeme. Uz dosta oblaka mjestimice se očekuje kiša ili lokalni pljuskovi, osobito prema kraju dana i uz slovensku granicu. U Gorskom kotaru se očekuje obilna kiša. U subotu imamo južinu pa će i jutro i dan biti topli uz iznadprosječno visoku temperaturu za mjesec studeni. Čak ni u najvišem gorju neće biti snijega. Najpovoljnije će ostati u Slavoniji uz najviše sunca, a kiša bi mogla potpuno izostati.

Nedjelja nam donosi nastavak toplog vremena. Ujutro je ponegdje moguća kratkotrajna magla, a tijekom dana će biti i sunčanih razdoblja. Još je mjestimice moguća kiša, većinom u prvom dijelu dana u zapadnijim područjima i u gorju. Puhat će slab do umjeren južni i jugoistočni vjetar. Ostat će toplo uz jutarnju temperaturu između 5 i 10, a najvišu dnevnu uz južinu i dalje oko 15 Celzijevih stupnjeva, možda i više.

Novi radni tjedan nastavlja s iznadprosječnom toplinom. U ponedjeljak većinom suho i djelomično sunčano. Puhat će umjeren južni i jugoistočni vjetar pa će već od jutra temperatura biti visoka, blizu 10°C, a najviša dnevna bi trebala prijeći 15 Celzijevih stupnjeva. Dan će više nalikovati na proljeće nego na kasnu jesen.

U utorak djelomično sunčano i većinom suho, ujutro mjestimice s kratkotrajnom maglom. Temperatura zraka ostaje slična kao u ponedjeljak, to je i dalje puno toplije od normale za drugu polovicu studenog.

Za srijedu se čini malo svježije, ali i dalje ugodno vrijeme bez nekih ozbiljnijih poremećaja. Većinom suho, moguća je magla, a danju sunčana razdoblja. Temperatura u blagom padu u odnosu na početak tjedna, piše Crometeo.

Najnovije

Još iz rubrike

1 KOMENTAR