22.1 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno SDP bira novog šefa: Picula već ima pobjednika , Ostojić čita Jutarnji,...

SDP bira novog šefa: Picula već ima pobjednika , Ostojić čita Jutarnji, siva eminencija Zoran Milanović

Članovi SDP-a u subotu biraju novog predsjednika stranke za iduće između sedam kandidata u utrci za nasljednika Zorana Milanovića, koji je stranku vodio gotovo cijelo desetljeće. Neki od kandidata su već glasali.

“Očekujem da će članovi glasati po savjesti, a ne po naputku. Mislim da je najvažnije da SDP pobijedi. Ne gledam SDP za četiri godine, nego SDP sad. To je puno važnije. SDP treba osobu koja će u ovom trenutku stabilizirati stranku i pripremiti ga da bude vodeća stranka”, kazao je Ranko Ostojić na svom glasčkom mjestu u Splitu.

Komentirao je i pisanja Jutarnjeg lista da Zoran Milanović lobira za njega, javlja N1.

“Taj Jutarnji list napisao je stvarno sve i svašta u ovih zadnjih mjesec dana. Očito da imaju strogo, dobro provjerene informacije. Drago mi je kad čujem za neimenovane, visokopozicionirane izvore iz SDP-a. Nikad ih nisam priznavao, a sam to nisam bio. Takvu vrstu propagandne mašinerije nisam koristio i neću to komentirati.”

Ostojićev protukandidat Tonino Picula već vidi pobjednika.

“I prije objave rezultata večera smatram da već imamo pobjednika, a to je SDP. U Hrvatskoj sigurno nema ni jedne stranke koja ima ovako razvijenu sposobnost izbora na ovakav demokratski način. Članovi i članice odabirom određuju pravac kretanja naše stranke u budućnosti. Ovo su užasno važni izbori za Hrvatsku, jer kada se mijenjao SDP mijenjala se i Hrvatska i to nabolje. Važno je napomenuti da je prvi rezultat svakih izbora izlaznost i zato pozivam članstvo da izađe i izabere prvog među jednakima”, rekao je Picula.

Orsat Miljenić jasno je poručio da očekuje pobjedu.

“Glasamo, biramo ne samo tko će voditi stranku, nego kako će ona izgledati i tko će nas voditi u buduće pobjede”.

Ne razmišlja o drugom krugu i tko će tamo biti jer sve su to njegove kolegice i kolege. Upitan je li se čuo sa Zoranom Milanovićem i je li još uvijek aktualni predsjednik stranke dao potporu njemu ili nekom drugom Miljenić je odgovorio:

“Nisam se čuo s njim, ne znam ništa o tome. Od njega očekujem isto kao i od svakog člana – da dođe i glasa.”

Davor Bernardić je glasao u Novom Zagrebu, Gordana Sobol u Gračanima, a Vesna Škulić u Španskom.

U izjavi novinarima Bernardić je istaknuo kako želi graditi otvorenu stranku, u kojoj će se uvažavati kritičko mišljenje, a politike donositi zajednički. Rekao je i da se nikoga ne boji u SDP-u, te da općenito u stranci više “ne smije biti klime straha”.

“U SDP-u moramo otvoreno razgovarati i zajedno s društvom otvoreno propagirati naše stavove i politike i da kao stranka budemo jači, moderniji, bolji i na prvim sljedećim izborima, bili oni redovni ili izvanredni, preuzemo odgovornost za Hrvatsku. Očekujem potporu većine članova, svejedno u kojem krugu, najvažnije je da danas pobjedi SDP”, izjavio je Bernardić.

Gordana Sobol nakon glasanja je izjavila kako očekuje da što veći broj članova izađe na izbore jer to šalje jasnu poruku da im je stalo do budućnosti stranke. Očekuje drugi krug izbora u koji se nada da će ući jedna od kandidatkinja.

Upitana za budućnost stranke, odgovorila je kako SDP za četiri godine vidi kao jaku i jedinstvenu stranku koja će pobijediti na parlamentarnim izborima.

Na glasačkom mjestu u Stenjevcu Vesna Škulić poručila je da stranci treba predsjednik koji će SDP povesti prema lijevom centru i omogućiti da se prevladaju podjele. “Bilo tko od kandidata tko će postati predsjednik treba okupiti ljude i pripremiti stranku za lokalne izbore”, kaže Škulić.

Upitana za Milanovića, rekla je da ne zna hoće li on glasati, te istaknula da je njegova dužnost kao člana stranke da se odazove i izađe na izbore.

U poslijepodnevnim satima trebala bi glasati Karolina Leaković, koja je najavila da će u 16 sati birati u mjesnoj organizaciji SDP-a Ribnjak.

Prve neslužbene rezultate Središnja izborna komisija SDP-a trebala objaviti u 22 sata.

Ako nitko od kandidata ne osvoji natpolovičnu većinu glasova, idući krug izbora za novog predsjednika SDP-a održat će za tjedan dana.

Najnovije

Još iz rubrike