22.1 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Izbori u SDP-u: Bernardić vodi prilično uvjerljivo, evo tko je iza njega

Izbori u SDP-u: Bernardić vodi prilično uvjerljivo, evo tko je iza njega

Članovi SDP-a birali su novog predsjednika stranke za iduće četverogodišnje razdoblje između sedam kandidata u utrci za nasljednika Zorana Milanovića, koji je stranku vodio gotovo cijelo desetljeće.

Birališta su zatvorena u 18 sati. Prema neslužbenim podacima, na temelju 11.000 prebrojanih glasova,Davor Bernardić u vodstvu je sa 45% glasova, a Ranko Ostojić je drugi, javlja HRT.

Bernardićevo vodstvo potvrdili su i iz izbornog stožera Orsata Miljenića. Središnje izborno povjerenstvo prve će rezultate objaviti u 22 sata, kada se očekuju i izjave kandidata. Ne osvoji li nitko više od 50%, drugi krug bit će 26. studenog.

Prema neslužbenim informacijama, glasovalo je oko 40% od 37.000 članova SDP-a. Ostali kandidati su Tonino Picula, Karolina Leaković, Gordana Sobol i Vesna Škulić.

Službeni rezultati izbora bit će objavljeni u ponedjeljak u 14 sati, nakon što Središnja izborna komisija prikupi originalne podatke s terena. Ako nitko ne osvoji natpolovičnu većinu glasova, drugi krug održat će se 26. studenog, kada će se birati između dva kandidata koja su osvojila najveći broj glasova u prvom krugu.

Izborima je prethodila dvotjedna kampanja tijekom koje su kandidati predstavili svoje programe stranačkom članstvu na sučeljavanjima u najvećim gradovima te pozvali na jedinstvo i prevladavanje podjela u stranci. Redom su ukazivali na nužnost demokratizacije stranke i povratak pravoj socijaldemokraciji.

SDP-ovcima su to drugi unutarstranački izbori ove godine, koje prema Statutu moraju provesti nakon parlamentarnih izbora. U travnju su se za mjesto čelnika stranke natjecali Zoran Milanović i Zlatko Komadina, na izbore je izišlo nešto više od 20 tisuća članova, a Milanović je osvojio natpolovičnu većinu. No nakon što je SDP u rujnu ove godine po drugi put zaredom izgubio parlamentarne izbore, Milanović je objavio da se više neće kandidirati za predsjednika stranke te se faktično povukao iz politike.

Najnovije

Još iz rubrike