Izbori u SDP-u: Bernardić vodi prilično uvjerljivo, evo tko je iza njega

Ad

Članovi SDP-a birali su novog predsjednika stranke za iduće četverogodišnje razdoblje između sedam kandidata u utrci za nasljednika Zorana Milanovića, koji je stranku vodio gotovo cijelo desetljeće.

Birališta su zatvorena u 18 sati. Prema neslužbenim podacima, na temelju 11.000 prebrojanih glasova,Davor Bernardić u vodstvu je sa 45% glasova, a Ranko Ostojić je drugi, javlja HRT.

Bernardićevo vodstvo potvrdili su i iz izbornog stožera Orsata Miljenića. Središnje izborno povjerenstvo prve će rezultate objaviti u 22 sata, kada se očekuju i izjave kandidata. Ne osvoji li nitko više od 50%, drugi krug bit će 26. studenog.

Prema neslužbenim informacijama, glasovalo je oko 40% od 37.000 članova SDP-a. Ostali kandidati su Tonino Picula, Karolina Leaković, Gordana Sobol i Vesna Škulić.

Službeni rezultati izbora bit će objavljeni u ponedjeljak u 14 sati, nakon što Središnja izborna komisija prikupi originalne podatke s terena. Ako nitko ne osvoji natpolovičnu većinu glasova, drugi krug održat će se 26. studenog, kada će se birati između dva kandidata koja su osvojila najveći broj glasova u prvom krugu.

Izborima je prethodila dvotjedna kampanja tijekom koje su kandidati predstavili svoje programe stranačkom članstvu na sučeljavanjima u najvećim gradovima te pozvali na jedinstvo i prevladavanje podjela u stranci. Redom su ukazivali na nužnost demokratizacije stranke i povratak pravoj socijaldemokraciji.

SDP-ovcima su to drugi unutarstranački izbori ove godine, koje prema Statutu moraju provesti nakon parlamentarnih izbora. U travnju su se za mjesto čelnika stranke natjecali Zoran Milanović i Zlatko Komadina, na izbore je izišlo nešto više od 20 tisuća članova, a Milanović je osvojio natpolovičnu većinu. No nakon što je SDP u rujnu ove godine po drugi put zaredom izgubio parlamentarne izbore, Milanović je objavio da se više neće kandidirati za predsjednika stranke te se faktično povukao iz politike.

Facebook Komentari