25.9 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Grad Heroj 25 godina: Žrtva Borova naselja za Domovinu, ubijeno 137 branitelja...

Grad Heroj 25 godina: Žrtva Borova naselja za Domovinu, ubijeno 137 branitelja i civila

Nakon jučerašnje kolone sjećanja u kojoj je 120.000 ljudi iz svih krajeva Hrvatske i svijeta prošlo vukovarskim ulicama, nastavljeno je obilježavanje 25. godišnjice slamanja herojske obrane grada, piše HRT.

Sudionici programa „Žrtva Borova naselja za Domovinu” okupili su ispred ruševne zgrade Borovo Commercea u krugu Tvornice obuće Borovo. Ondje je tijekom srpske agresije na grad bio smješten ratni stacionar vukovarske bolnice, a na današnji dan prije 25 godina ubijeno je 137 branitelja i civila.

Na komemorativnom skupu na mjestu tragedije cvijeće i svijeće položene su u spomen nevinim žrtvama. Počast su odale i “Žene u crnom” iz Beograda ali i BiH.

Nakon komemorativnog skupa nastavljeno je obilježavanje tužne godišnjice. Kolona “Putem sjećanja i svjetlosti” prošla je Borovim naseljem u kojem je tijekom obrane tog dijela grada poginulo više od 500 osoba. S molitvom u srcu, svatko sa svojim sjećanjima i mislima, tiho se koračalo Križnim putem u koloni do župne crkve Gospe Fatimske, gdje je održana misa zadušnica. Za sve one koji su život dali u obrani domovine, u zločinu za koji nitko nije odgovarao.

Program je nastavljen na obali Dunava. Naime dio branitelja i civila odveden je iz Borova naselja u školu u Borovo Selo, dio ih je ubijen, a tijela su bačena u rijeku. U počast žrtvama u Dunav su bačeni vijenci. Odana je počast i žrtvama ekshumiranim iz masovne grobnice na farmi Lovas između Borova i Dalja.

Dan nakon 25. godišnjice pokolja u Škabrnji, u kojem je ubijeno 58 civila i 26 branitelja, svojih se žrtava prisjetio i Nadin.

Grad Heroj 25 godina: Kažu heroji ne plaču, a sve u meni plače. Pustit ću suzu u sjećanjima

Grad Heroj 25 godina: Bila sam klinka…. I svi smo plakali. Sjećam se suza mojih roditelja, susjeda

Grad Heroj 25 godina: Bez komentara. Formalno jednodnevno sjećanje. Cjelogodišnji zaborav

Grad Heroj 25 godina: Političari, nikad ne zaboravite Vukovar, ni kad odete danas kući

Najnovije

Još iz rubrike