9.2 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Jakovina objasnio otkud mu 1,5 milijuna kuna za vilu, a bonusi u...

Jakovina objasnio otkud mu 1,5 milijuna kuna za vilu, a bonusi u šumama su ok, evo zašto

Gost Novog dana bio je bivši ministar poljoprivrede, SDP-ov Tihomir Jakovina koji je govorio o ugovorima s bivšom upravom Hrvatskim šumama, ali i o kupovini nekretnina.

Postoji li nešto u vašem javnom radu zbog čega žalite?

“U pravilu ne. Radio sam težak posao, radio sam ga najbolje što znam i mislim da sam imao dobre rezultate.”

Međutim, pratile su vas afere. Pogotovo kada govorimo o ugovorima s upravom Hrvatskih šuma i višemilijunskim bonusima koji bi im se trebali isplatiti.

“Kad uvodite red u veliki sustav u kojem ga prije nije bilo postoji cijeli niz pojedinaca i interesnih skupina kojima to ne odgovara i koji će potegnuti sva sredstva da vas učine lošim čovjekom. Nijedan dobar ministar poljoprivrede neće biti omiljeni čovjek. Za sve imam odgovore. Dnevno sam donosio po dvadesetak teških odluka jer je to veliko ministarstvo. Jasno da sam možda donio koju lošu odluku, ali sam ih donosio. Oreškovićevo ministarstvo nije donijelo nijednu odluku.”

Ako ste radili ono za što smatrate da je bilo dobro, zašto vas se odrekla vlastita stranka?

“To je bio moj izbor. Ni na prošlim unutarstranačkim izborima se nisam kandidirao. To je samo moja procjena.”

Snosite li političku odgovornost?

“Ne, ja sam na vlastiti zahtjev, zbog medijskog linča donio odluku i tražio da me se skine sa sigurnog ulaznog mjesta. Nisam htio biti taj koji bi riskirao dobar rezultat stranke. Ne jer sam napravio nešto loše, nego jer je deset dana na mene išao medijski džihad.”

I SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić rekao je da potpisivanjem tih ugovora niste poštivali odluku Vlade.

“Hrvatske šume su trgovačko društvo. U prvom mjesecu, kada sam mijenjao upravu jer nisam bio zadovoljan prijašnjom… Kada sam dao novoj tročlanoj upravi posao morao sam s njima potpisati ugovor o radu, a ne tajne ugovore.”

Zašto oni nisu poznati javnosti?

“Je li vaš ugovor o radu poznat javnosti? Ja nemam te ugovore, oni su u Šumama, bili su predočeni reviziji, analizi. Oni stoje na oglasnoj ploči poduzeća, oni nisu tajni.”

Smatrate li i danas da ti ljudi koji su bili na čelu Šuma zaslužuju takve bonuse?

“Nisam im ja dao nikakav bonus. Ova uprava je napravila dobit za Šume, za Hrvatsku preko 500 milijuna kuna. To rade razvijene države gdje državna poduzeća pune proračun. To nije zadržana dobit, ona je uplaćena u proračun. Nisam mogao 2012. znati da će poslovanje biti tako dobro. Na ovoj priči smo pokazali da država može biti dobar gospodar. Moje pitanje za sve je zašto sve ostale uprave Šuma prije nisu imale takve rezultate.”

Napali su vas i novi ministar Tomislav Tolušić, ali i stranački kolega Zdravko Ronko. Imate li potrebu ispričati se javnosti i kolegama u Saboru?

“Poslovni rezultati Hrvatskih šuma, kad sam bio nadležan za njih, su bolji i značajno veći, nego ikad u povijesti. Pokušali smo urediti važnu tvrtku koja brine o nacionalnim interesima. Ja sam morao s upravom potpisati ugovor, oni su imali znatno manje benefite od prijašnjih uprava. Donio sam odluku. To je bila moja greška, snosio sam odgovornost. Sa sadašnjim saznanjem bih napravio drugačije, ali da smo napravili nešto loše – nismo.”

Što sada? Neće im biti isplaćeni bonusi, oni prijete tužbom?

“To je pitanje za te ljude. Ja s njima ne komuniciram. Odluka ministra Tolušića je razumljiva. On je ministar, donosi odluke… To nije razlog da dobije spomen ploču.

Moj stranački kolega Ronko… Pripisat ću to unutarstranačkim pitanjima. Kolegu Ronka su ponukali da pokuša steći jeftine poene na moje ime. Ukoliko ima saznanje o prevarama onda je dužan po zakonu podnijeti prijavu.”

Ronko tvrdi da je dokaze o kriminalu u Šumama donio osobno vama?

“Možete izvaditi papire da su bivši premijer ili sadašnji premijer počinili kaznena djela. Ja sam ministar koji vodi resor, a ne istražni organ. To rade tijela koja su za to zadužena. Vidio sam te papire. Ja sam i tada rekao Ronku da ukoliko ima saznanja i dokaze o inkriminirajućim radnjama ode DORH-u, a ne da nosi meni da ja vodim njegove osobne ratove protiv.”

Imate li saznanja da se o poslovanju Šuma vodi istraga?

“Ne znam, ali slobodno, dapače. Ti bonusi su zarađeni. Radili su najbolje u povijesti.”

Portal Index objavio je da ste kupili vilu u Zagrebu za 1,5 milijuna kuna i stan u Slavonskom Brodu.

“Od 2012. do 2016. moja supruga i ja smo bili javne osobe na poziciji. Ona je bila i europarlamentarka. I vi i drugi novinari ste izvještavali kolike prihode imaju europarlamentarci. Naši prihodi u ovih pet godina su daleko veći od rashoda za koje smo kupili nekretnine. Zarađeno nismo ni zapili ni zakocali ni prokurvali. Plaća ministra je 18.000 kuna, a dodajte tome i primanja europarlamentarke koje su i do šest puta veća.”

Jesu li sve te informacije bile u imovinskoj kartici?

“Da, sve su bile naznačene. Novinar Indexa, koji je kontaktirao moju suprugu, imao je ta saznanja. Ona je razgovarala s njim. Ovo su tendenciozna parkiranja da se mene prikaže kao kriminalca.”

Ako su prihodi bili toliko dobri zašto ste uzeli kredit?

“To je bila naša odluka, naše pravo. Novac koji smo zaradili, za njega imamo pokriće. Tendenciozno je podmetati i činiti me kriminalcem. Uzmite matematiku, složite prihode…”

Kad govorimo o cijeloj aferi i načinu na koji dosad niste odgovarali na pitanja. Prema Indexu putem SMS-a ste im prijetili tužbama.

“Ne prijetio, nego samo obavijestio da ide tužba. Na svako takvo blaćenje mene i obitelji odgovarat ću tužbom”

Nije li novinarski zadatak istraživati takve stvari?

“Jest, ali ne na takav način.”

Kako vidite svoju političku budućnost?

“Scarlet O’Hara. Sutra je novi dan, nikad ne reci nikad. Moja odluka je bila da se povučem, vratim u rodni grad, budem s obitelji i radim posao koji me čini sretnim. Neću dozvoliti blaćenje. Radio sam najbolje što sam znao, radio u interesu hrvatske poljoprivrede. Mogli smo otvoriti sada sto problema hrvatske poljoprivrede, o tome ne govorimo. Govorimo o mojoj imovini koja je transparentno kupljena.”

SDP-ova ekipa iz Hrvatskih šuma odlazi, HDZ-ov Tolušić im neće isplatiti astronomske otpremnine

Najnovije

Još iz rubrike