9.8 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Grad Heroj 25 godina: I Sisačko moslavačko izaslanstvo u vukovarskoj „Koloni sjećanja“

Grad Heroj 25 godina: I Sisačko moslavačko izaslanstvo u vukovarskoj „Koloni sjećanja“

U spomen na poginule hrvatske branitelje i civile u obrani Vukovara 1991. godine vijence podno središnjeg spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtvama iz Domovinskog rata položila su i svijeće zapalila državna i druga izaslanstva.

Počast poginulima u agresiji bivše JNA i srpskih parapostrojbi na Vukovar polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odala je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović uz koju su se nalazili supruga te sinovi poginulog generala Blage Zadre te Željka Jurić Mitrović sa kćeri.

U ime Hrvatskog sabora vijenac je položio predsjednik Božo Petrov, u ime Vlade premijer Andrej Plenković. Počast poginulim braniteljima i civilima Vukovara odali su i vukovarski branitelji predvođeni posebnim zapovjednikom obrane Brankom Borkovićem te povjerenikom Vlade za Vukovar s početka 90- tih Marinom Vidićem Bilim. Vijenac je položilo te svijeću zapalilo i izaslanstvo grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom. Nakon državnih, braniteljskog te izaslanstva grada Vukovara vijence su položila i brojna druga izaslanstva među kojima i Vukovarsko-srijemske županije predvođeno županom Božom Galičem i predsjednikom Hrvatske zajednice županija Goran Paukom.

Oko naše kamere zabilježilo je u Koloni sjećanja službeno izaslanstvo Sisačko moslavačke županije, župana Sisačko moslavačkog Ivu Žinića, saborsku zastupnicu Željku Josić, dožupana Marina Piletića i predsjednicu županijske skupštine Ivanku Roksandić.

Po neslužbenim procjenama obilježavanju 25. obljetnice vukocarske tragedije u Domovinskom ratu pridtužilo se oko 100 tisuća domoljuba iz domovine i svijeta. Brojni sudionici ogrnuti su hrvatskim državnim zastavama. Po transparentima koje nose vidi se da dolaze iz cijele Hrvatske, a velik broj njih došao je iz susjedne BiH.

Molitvu na groblju za sve poginule i nestale molio je đakovački i osječki nadbiskup msgr. Đuro Hranić, dok je misu zadušnicu na groblju predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Dražen Prša

Najnovije

Još iz rubrike