VIDEO Picula otkrio je li bila greška što se kandidirao za šefa SDP-a, ali i otkud misli voditi stranku

U ekskluzivnom intervjuu za Media servis kandidat za šefa SDP-a Tonino Picula poručio je da bi bila greška da se nije kandidirao.

Priznaje podjele u stranci, ali i da je očekivao potporu Zlatka Komadine. Vidi se u drugom krugu. Kritzirao je poteze nove Vlade i istaknuo da moraju biti spremni preuzeti vlast, ali i da stranci treba transformacija.
S Piculom je razgovarao Adrian De Vrgna.

Tonino Picula ne odustaje od ideje da stranku vodi i iz Bruxellesa.

“Napravio bih grešku da se nisam kandidrao na izborima. Moj mandat u EP može biti jedino dodana vrijednost”.

Osvrnuo se na posljednje ankete koje mu daju velike šanse, ali priznaje da je očekivao potporu Zlatka Komadine.

“Očekivao sam. Do nje nije došlo. Trebalo ići dalje. Zadnja ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da nisam nimalo hendikepiran što nemam grozd stranačkih uglednika iza sebe. Ono što nudim članstvu je jasan program moderne europske stranke demokratske ljevice i socijaldemokracije. I ako bih uspio, to bi bio dobar doprinos obnovi socijaldemokracije u Europi, jer nigdje nam ne cvjetaju ruže”.

Podjele u SDP-u postoje no ne misli da stranci prijeti raskol.

“Volio bih da su te podjele zbog političko-programskog poimanja situacije u stranci, ali čini mi se da godinama trpimo podjele zbog nekih interesnih razlikovanja”.

O drugom krugu izbora u stranci i na pitanje koga će podržati ako ne prođe, Picula kaže da je puno spinova.

“Ne sudjelujem u spinovima i podjelama, a u drugom krugi nisam siguran tko će podržati mene”.

SDP treba biti spreman preuzeti vlast i prije roka za redovite izbore, kazao je. Smatra da tenzije između Mosta i HDZ-a neće prestati.

“Moramo biti spremni ponuditi kvalitetan program da se u svakom trenutku izaći na izbore a za takvo nešto je potrebna ozbiljna konsolidacija i reset`naše stranke. Nije u pitanju tranzicije, ovdje je riječ o transformaciji stranke”.

Kritizirao je prve poteze Plenkovićeve vlade poput porezne reforme.

“Volio bih kada bi se poštovala činjenica da imamo građane koji oklijevaju planirati svoju budućnost. Porezna reforma ne daje odgovore na sva pitanja, ona je parcijalna. I ja bih krenuo u nju. Mora se pružiti sigurnost investitorima, ali jednako tako i ljudima koji žive od vlastitog rada.”

Picula se osvrnuo se i na svoj rad u EP i zaštitu malog ribolova.

“Očekujem da će uskoro na temelju mojih amandmana koje je usvojio Odbor za ribarstvo EP, Europska komisija morati donijeti vrstu dokumenta koji se vraća u parlament i kojim će biti omogućen povratak malog ribolova u Hrvatsku”.

Facebook Komentari