Postavit ćemo pitanje tko su njegovi članovi… Možda je taj kabinet Predsjednice emigrirao u Irsku

Urednik portala Srednja.hr Marko Matijević gostovao je u Novom danu i govorio o sporu s Uredom predsjednice, koji mu od proljeća nije odgovorio na njihov upit od pet pitanja.

Naveo je da bi bio zadovoljan i da je Ured predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, po naputku povjerenice za informiranje Anamarije Muse, objavio tražene podatke na svojim stranicama, međutim, ni to se nije dogodilo.

“Mi bi kroz te informacije dobili odgovore, ali to se nije dogodilo. Štoviše, preko noći sa stranica je nestao kabinet za mlade. Netragom je nestao. Prema odluci objavljenoj u Narodnim novinama u rujnu ove godine je zamijenjen vojnim uredom…
Predsjednica više nema ni povjerenika niti kabineta za mlade, što je obećano u kampanji”, kazao je Matijević.

Informiran je od kolega da će povjerenica ovih dana proširiti svoj zahtjev prema Uredu predsjednice, premda sam nije dobio tu potvrdu. Nikada se nije radilo o njihovim pitanjima, ističe on, već se radi o daleko širim simptomima.

“Vidjet ćete na njenim stranicama niz kabineta, ali ne možete vidjeti tko su članovi, manjkaju osnovne informacije. Ne vidi se niti plan aktivnosti… Građani bi trebali moći vidjeti što se radi i što se planira”, navodi Matijević. No, što se same problematike mladih tiče, ona je bila jedna od osnova njene kampanje.

“Ja mislim da je u kampanji zbog govora o mladima pribavila veliki broj simpatija, u više navrata ih je spomenula u inauguracijskom govoru. Osobno sam iznenađen i razočaran ovime”, kaže Matijević, pojašnjavajući da ne razumije politički aspekt ovog poteza, bez obzira što predsjednica nema osobito velike ovlasti: “Mogla je reći da će to riješiti i to bi bilo to, ali to se nije dogodilo. Jako mi je to čudno, pogotovo vjerujemo li da će ići na drugi mandat – jako neuvjerljivo će biti ako će spominjati probleme mladih”.

Osim toga, “sumnjam da je taj kabinet ikad postojao, osim na papiru”, kaže Matijević.

“Zato ćemo postaviti pitanje tko su njegovi članovi… Možda je taj kabinet emigrirao u Irsku”, našalio se.

Iako predsjednica nema velike ovlasti, ona mora adresirati neke probleme – pogotovo u školstvu, gdje imamo veliki problem da “djeca bez imućnih roditelja ne mogu ići na fakultete”.

“Ako ste rođeni u nižoj klasi, tamo ćete i ostati. To je veliki problem koji se preslikava na društvo”, navodi Matijević. Nadalje, problem mladih je i kvaliteta studijâ, kao i lobiji koji imaju utjecaj na Sveučilište, koji stvaraju pritisak da se ondje radi mimo zakona i procedura.

Osjetljivi izbori na Filozofskom

“To smo vidjeli na Sveučilištu u Zagrebu i kroz Ministarstvo obrazovanja. Pojavio se niz problema na Filozofskom fakultetu, konkretno, vezano za razrješenje predstavnika Studentskog zbora”, podsjeća on. Novi izbori za SZ FFZG-a su idući tjedan, a i tu se pojavljuju i novi prijepori.

“Razrješeni članovi nisu mogli dati kandidate, ne mogu u biračke odbore i boje se malverzacija, jer su ovi izbori jako osjetljivi. Ne znam hoće li se dogoditi kriminal, ali zakon o SZ je katastrofalan i pod hitno moramo preći na elektroničko glasanje, jer je izlaznost sada samo 10 posto”, kazao je Matijević.

135 milijuna je iz državnog proračuna uloženo u sanaciju SC-a; Nitko ne zna gdje je taj novac otišao
Komentirao je i štrajk dijela zaposlenika Studentskog centra.

“Iz sindikata su rekli da 10 posto zaposlenih štrajka, a danas je i okupljanje zaposlenika. Ne znam hoće li rektor raspravljati s njima. Vrlo je kompleksna situacija, ovo je druga sanacija SC-a, a mediji nemaju pristupa financijama, karte nisu otvorene”, upozorava on, dodajući da bi fnancijski godišnji izvještaji SC-a sigurno ukazali na probleme koji opterećuju SC.

“135 milijuna je iz državnog protačuna uloženo u sanaciju SC-a. To je ogroman novac, a nitko ne zna gdje je otišao”, kaže Matijević.

Facebook Komentari