12.3 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Nina Obuljen iselila dr. Antu Starčevića kojeg je u ministarstvo donio Zlatko...

Nina Obuljen iselila dr. Antu Starčevića kojeg je u ministarstvo donio Zlatko Hasanbegović

Portret Ante Starčevića, rad bosanskohercegovačkog slikara Behaudina Selmanovića, više ne krasi ured ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek. Taj je portret bivši ministar Zlatko Hasanbegović u veljači posudio od Matice hrvatske, a njegova nasljednica ga je njima u utorak vratila.

‘U ponedjeljak su nas nazvali iz Ministarstva kulture i rekli da nam žele vratiti tu sliku i već idući dan je ona stigla. Postojao je ugovor o posudbi tog portreta Ministarstvu kulture, koji smo sklopili s Hasanbegovićem, nova ministrica nije ga željela i sad je Starčević opet kod nas’, rekla je za Novi list tajnica Matice hrvatske Ana Kranjčić.

Nina Obuljen Koržinek nije odgovorila na upit o razlozima micanja portreta. Hasanbegović je, pak, ispričao zašto je odlučio da baš ovu sliku stavi u ured ministra.

‘Ante Starčević je utjelovljenje političke nacionalne misli koje sam na neki način i ja izdanak. Stoga mi je logičan bio izbor te slike. Riječ je o jednom manje poznatom Starčevićevom portretu, koji je 1938., još kao student Državne umjetničke akademije u Zagrebu, naslikao Selmanović. On ga je poklonio tadašnjem predsjedniku Matice hrvatske Filipu Lukasu. Nakon što sam imenovan za ministra, obratio sam se Matici hrvatskoj s molbom da portret posude Ministarstvu kulture. Napravili smo ugovor i to je realizirano’, rekao je Hasanbegović.

‘Svatko ima pravo na svoj estetski odabir, pa tako i sadašnja ministrica. A u novonastalim okolnostima Starčeviću zapravo tamo više i nije mjesto. Možda bi u Ministarstvu kulture sada bolje odgovarali portreti Hrvoja Hribara iz HAVC-a ili v.d. intendanta riječkog HNK Marina Blaževića’, ocjenjuje HDZ-ov saborski zastupnik Hasanbegović za Novi list.

Ministarstvo kulture reagiralo, naveli koju su sliku stavili umjesto portreta Ante Starčevića

Najnovije

Još iz rubrike

1 KOMENTAR