Predsjednica o Vukovaru i objasnila što se dogodilo s kabinetom za mlade

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je dala izjavu nakon Okrugolog stola “Žene u STEM-u”, odnosno u znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici.

“Mogu reći da mi je govor bio fokusiran na dvije temeljene poruke. Prva je važnost STEMA-a, odnosno područja prirodnih znanosti, odnosno tehnologije. To je područje na koje se fokusiraju moderne i prosperitetne države, jer one nose dodanu vrijednost, inovativnost i veća zarada, kao i tehnološki razvoj i razvoj gospodarstva i napretka.

Drugoo je pitanje sudjelovanje žena i djevojčica, koje ulaze u STEM područje, i općenito u našem društvu, u politici, gospodarstvu”, kazala je.

Možemo zaključiti, nastavlja, da u Hrvatskoj postoji zakonodavstvo koje omogućuje ravnopravnost, a u školama smo “maknuli stereotipe i fotografije iz knjiga, ali nismo uspjeli uništiti stereotipe u vlastitom, svakodnevnom životu”. Zato je pozvala roditelje, lidere i članove zajednice, “da se zamislimo da li vlastitim postupcima obeshrabrujemo djevojčice, da li stvaramo te stereotipe, da li ih guramo u tu nekakvu ‘žensku skupinu’ zanimanja”.

“Istraživanja pokazuju da su djevojčice puno uspješnije i kad je riječ o Hrvatskom, odnosno u čitanju i u matematici, u osnovnoj i srednjoj školi. Međutim, jako malo njih ulazi u STEM zanimanja. Podaci od ove godine kažu da je gotovo 80 posto muškaraca upisalo FER, a samo 20 posto djevojčica. Ukoliko su one bolje u matematici i u prirodnim zanostima, što se to događa? Gdje gubimo djevojčice?”, pita Grabar Kitarović.

Navela je i da, ako kao pojedinac koristitiie samo pola znaja, iskustva, energije, kreativnosti, mozga – možete dobiti samo polovične rezultate.

“Jednako tako, kao društvo, da bismo uspjeli i da bismo postigli najbolje rezultate, moramo uključiti sve – i djevojčice i žene. Moramo kod njih njegovati ambicije, i dječacima i djevojčicama govoriti da nema muških i ženskih zanimanja, moramo kod svakoga prepoznati snage i njegovati ih u školstvu. Treba nam reforma školstva i supstantnivna i mentalna. Moramo pripremati duštvo za to, ali moramo uključiti i privatni sektor kako bi omogućio integraciju i napredovanje žena, jer se one još uvijek susreću s pitanjima balansiranja obitelji i karijere, što je često razlog što odustaju od takvih zanimanja”, kazala je predsjednica.

“O ženama moramo govoriti ne samo kao o žrtvama nasilja, što je iznimno bitno pitanje, nego kao o čimbenicima promjene u društvu, kako bi se moglo unaprijediti i gospodarstvo i naše stanje u društvu.

O Vukovaru

Što se tiče Vukovara, rekla je da iz povijesti treba učiti.

“Imam dojam da smo se pomalo uljuljkali u tom razmišljanju kako je završio Domovinski rat, kako je Hrvatska slobodna i da nema nikakvih opasnosti. U modernom svijetu nažalost opasnosti i uzgroza ima svugdje i mislim da je bitno da mladi koji danas žive u miru vide kroz kakvo je teško vrijeme Hrvatska prolazila, kako se teški zločini mogu dogoditi ukoliko ne radimo na njihovoj prevenciji. Povijest se ne smije zaboraviti. Najbitnija je činjenica koliko je Vukovar postigao u posljednjih 25 godina, u pomirbi i integraciji. Ljudi u ovom trenutku očekuju bolja radna mjesta, bolji život i mogućnosti za osobni razvoj. Važno je stvoriti preduvjete da djeca ostaju u Vukovaru, da se mladi vrate u Vukovar i da se stvore gospodarski uvjeti da se potakne život u Vukovaru”, kazala je Predsjednica.

Grabar-Kitarović je dodala kako ne voli davati izjave o Vukovaru jer smatra da u prvom planu moraju biti branitelji, udovice, stradalnici i heroji.

“Ne samo oni koji su aktivno sudjelovali u bitkama nego i oni koju su ostali u Vukovaru. To su trenuci kada se s posebnom boli prisjećamo vremena prije 25 godina, ali s posebnim ponosom zbog činjenice da je danas Vukovar hrvatski i da to nitko više ne može promijeniti”, rekla je Predsjednica i zaključila:

“Njihove žrtve nisu bile uzaludne”

O kabinetu za mlade

Upitana je i što se dogodilo s kabinetom za mlade, koji je najavljivala u kampanji, a iz njenih prijepora s portalom Srednja.hr proizlazi da se u praksi nije dogodilo ništa, odnosno, ne bi li to bio faktor koji bi mogao pomoći mladim ženama.

“Svakako. Razmišljam o različitim opcijama, jer problematika mladih i demografije općenito je doista ključno pitanje razvoja Hrvatske. Ovo posljednje razdoblje mijenjanja vlada i izbora, dovela su do toga da nismo išli na posebna imenovanja, da se to ne bi shvatilo da radimo konkurenciju Vladi. Želimo raditi u sinergiji s njom. Sada razmišljamo o jednom konceptu krovnog vijeća za strateški razvoj Hrvatske, koje bi sadržavalo i vijeće za gospodarstvo i posebno vijeće i savjet za mlade i demografiju, a koje bi se bavilo promicanjem ovakvih rasprava kakve smo čuli na ovom – nismo ga nazvali okrugli, nego uglati stol, upravo zbog problema koji postoje”, kazala je, dodajući da se puno na ovim pitanjima može napraviti u sinergiji s vladom i nevladinim organizacijama.

Upitana je zatim je li odgovorila išta portalu Srednja.hr.

“Je, odgovorili smo, poslali smo. Imamo jako puno pitanja koja dobivamo. Doista, na svaki upit koji dođe, mi odgovaramo”, kazala je Grabar Kitarović.

Postavit ćemo pitanje tko su njegovi članovi… Možda je taj kabinet Predsjednice emigrirao u Irsku

Facebook Komentari