Otvorena akcija ‘Kupujmo hrvatsko’ u Zadru; Burilović: Hrvatski proizvod mora postati brend

Domaći proizvodi još uvijek nisu dovoljno zastupljeni u turističkoj ponudi. Moramo početi izvoziti svoje proizvode u Hrvatsku jer je upravo turizam najbolji izvoznik. Potrebno je razmišljati u smjeru povezivanja zelene i plave Hrvatske, ali i one smeđe. Jedino regionalnom integracijom možemo osigurati održivi razvoj i dugoročni gospodarski rast “, kazao je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović na svečanom otvorenju specijalizirane akcije HGK „Kupujmo hrvatsko – Hrvatski proizvod za hrvatski turizam“, koja se ove godine prvi puta održava u sklopu 3. nacionalnog Foruma obiteljskog smještaja u Zadru s ciljem povezivanja pružatelja ugostiteljskih usluga u domaćinstvu s hrvatskim proizvođačima i dobavljačima proizvoda i usluga za obiteljski smještaj.

Odgovornost za ekonomsku sliku zemlje je na svima nama. Kupujmo hrvatsko mora postati stil života i stoga apeliram na svijest svakoga građanina o kolektivnoj odgovornosti za bolju Hrvatsku. Čuvajmo radna mjesta – Kupujmo hrvatsko danas za bogatiju Hrvatsku sutra“, istaknuo je Burilović.

Zahvalu je posebice uputio herojima današnjice, hrvatskim proizvođačima koji stvaraju kvalitetan proizvod i otvaraju nova radna mjesta. „Pozitivan odnos prema vlastitom proizvodu najbolji je način iskazivanja domoljublja. Stoga pozivam sve da potrošačku košaricu nadopune sa samo 5 posto više domaćeg proizvoda i jamčim da će to imati pozitivan učinak na ukupno hrvatsko gospodarstvo“, poručio je Burilović.

Gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta rekao je da je ovo jedna od najvažnijih manifestacija, koju je Zadar davno prepoznao. „Ljudi su počeli kupovati domaće proizvode koji su zasigurno kvalitetniji i bolji od ostalih, no drugo je pitanje je li on i konkurentan. Zasigurno nije, i na tome treba poraditi“, istaknuo je Kalmeta dodavši kako Zadar ide krupnim koracima naprijed u turističkom smislu. Pritom je izdvojio da je pri završetku nekoliko velikih projekata, poput izgradnje hotela kategorije pet zvjezdica u središtu grada kao i terminala.

Tom prigodom župan Zadarske županije Stipe Zrilić rekao je kako je Hrvatska mala zemlja, ali ima značajne prirodne potencijale i bogatu kulturno-povijesnu baštinu na temelju čega se mogu razvijati mnoge gospodarske djelatnosti, prije svega turizam. „U 10 mjeseci ove godine zabilježili smo 11,5 milijuna noćenja što je više nego protekle godine. U turizmu se mnogo toga troši, no da bi se nešto trošilo mora se i proizvesti. Kako bi se ojačao poljoprivredni sektor u Zadarskoj županiji realizirali smo čitav niz raznih aktivnosti i poticaja“, naglasio je Zrilić.

Čestitajući turističkim djelatnicima na uspjehu ovogodišnje turističke sezone ministar turizma Gari Capelli ustvrdio je kako ona još uvijek traje, a završit će zadnjim danom ove godine. Pritom je naglasio kako su u svim županijama ostvareni bolji turistički rezultati nego prošle godine, pa su tako u Zadarskoj županiji dosad zabilježeni 12 posto bolji turistički rezultati u odnosu na prošlu godinu. „Procjenjujemo kako će se ove godine zabilježiti oko 9,5 milijardi eura turističkog prihoda. No, nadamo se kako će u sljedećim godinama ti rezultati biti još bolji. Naime, Strategijom razvoja hrvatskog turizma, zadali smo si zadatak da do 2020. ostvarimo oko 14,5 milijardi eura prihoda od turizma“, istaknuo je Capelli. Dodao je kako će se ove godine u privatnom smještaju ostvariti oko 30 milijuna noćenja. „To je industrija koja se izdvaja na turističkom tržištu. Gosti koji odsjedaju u objektima obiteljskog smještaja očekuju određenu bliskost s domaćinima. Oni zapravo traže osmijeh“, naglasio je Capelli. Da je tome tako, dokazuje i prošlogodišnji prihod u obiteljskom smještaju ostvaren u visini 1,4 milijardi eura. Govoreći o turizmu, Capelli je naglasio kako treba razmišljati i o razvitku kontinentalnog turizma. „Bilo bi dobro kada bi domaći gosti s kontinenta dolazili u jesenskom i zimskom razdoblju na more, i to barem na dva dana te pritom kupovali domaće proizvode. S druge pak strane, gosti s mora za vrijeme Adventa trebali bi dolaziti na kontinent. Na taj bi se način produljila turistička sezona“, istaknuo je Capelli. Dodao je kako će Ministarstvo turizma zajedno s Ministarstvom poljoprivrede pokrenuti razvitak obiteljskog smještaja i to kroz određene programe poticaja razvitka OPG-ova. Ujedno je najavio kreditnu liniju Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) koju će privatni iznajmljivači koristiti za pripremu rekategorizacije obiteljskog smještaja. Ta će se rekategorizacija obaviti u sljedećih pet, šest godina. Capelli je najavio i produljenje legalizacije nelegalnih objekata koji se koriste kao obiteljski smještaj. Naime, oni objekti koji se dosad nisu uspjeli legalizirati to će moći učiniti do 2020. godine, a za to vrijeme će ih moći iznajmljivati turistima.

Nakon svečanog otvorenja održao se panel na temu „Hrvatski proizvodi za male i mikro poduzetnike u turizmu“ na kojem su, uz predsjednika HGK Luku Burilovića, sudjelovali i zamjenik ministra turizma Robert Pende, zamjenik ministrice gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i obrta Mario Antonić, direktor Stražaplastike Josip Grilec, direktor Regeneracije Anđelko Švaljek, predsjednik Zajednice obiteljskog turizma HGK Nedjeljko Pinezić, vlasnik Vestibul Splita Nenad Nizić i vlasnik Prima Commerce Renato Radić. Panelisti su raspravljali o tome koji su načini za ostvarivanje sinergije turističke industrije i ostalih industrija, kako gospodarstvenici mogu doći do financijskih sredstava te kako uz pomoć turizma podići konkurentnost cjelokupnog hrvatskoga gospodarstva. Zaključili su kako je hrvatske proizvode trebalo već odavno brendirati, a osim hrane, to treba učiniti i u ostalim segmentima gospodarstva, poput drvne industrije i građevinarstva. Predsjednik Zajednice obiteljskog turizma HGK Nedjeljko Pinezić je naglasio kako je u obiteljskom smještaju ili izvornom hrvatskom domaćinstvu, umjesto skorašnje rekategorizacije objekata, potrebnije ponuditi turistima mogućnosti koje im trebaju, primjerice osobama s invaliditetom lakši pristup u objekte, cikloturistima smještaj za njihove bicikle ili pak osobama s kućnim ljubimcima smještaj za njihove ljubimce.

Na ovoj dvodnevnoj manifestaciji sudjeluje 70-ak izlagača. U akciju su uključeni i ključni predstavnici iz područja djelatnosti trgovine, kao potencijalni distribucijski kanali te tvrtke iz financijskog sektora i drugi ključni dionici.

Posjetitelji će ovom prilikom moći 16. i 17. studenoga, od 9 do 19 sati, pogledati i kupiti izložene hrvatske proizvode, a moći će i poslušati brojne promotivne i edukativne prezentacije.

Facebook Komentari